Екипът на Николай Овчаров ще търси най-голямата епископска резиденция в Родопите

  • 02 юли 2020 15:56

  • 1150
  • 5
Екипът на Николай Овчаров ще търси най-голямата епископска резиденция в Родопите
© Булфото (архив)

В продължение на три месеца над 60 работници ще продължат проучването в южния квартал на скалния град Перперикон, съобщи пред БТА проф. Николай Овчаров, ръководител на разкопките.

Там бе открита най-голямата епископска катедрала от раннохристиянския период (5-6 в.) в Родопите. Това е трикорабна базилика с дължина близо 40 метра, красиви колонади и монументална украса.

Тракийско светилище бе открито в жилищен квартал в Бургас

През 2020 г. предстои разкриването на сектора на запад от църквата, където се долавят следи от величествени градежи. По всяка вероятност, става дума за цял комплекс, свързан с функционирането на храма. Това може да бъде само монументалната резиденция на епископите на Перперикон от края на 5-6 в. Както открихме през миналите години, именно на Перперикон започва приемането на християнството в Родопите в началото на пети век, допълва проф. Овчаров.

Това дело извършва християнският мисионер Никета Ремесиански. За неговите свещенослужения в Акропола е построена неголяма, но много красива еднокорабна базилика. Намерените в нея надписи свидетелстват за тесни връзки с големия християнски център в Беломорието Филипи, откъдето през първи век започва мисията за покръстването на Балканите, водена от Христовия ученик, апостол Павел.

Недалеч от тази църква бе разкрита първата епископска резиденция на Перперикон. Тя е сравнително непретенциозна сграда, каквито са били първите обиталища на християнските епископи след приемането на новата вяра. До нея е баптистерият (кръщелнята за възрастни хора), където са били покръствани езичниците-траки.

В края на 5 в. всички вече са покръстени, а Перперикон е станал един от главните административни и религиозни центрове в тази част на Балканите. Налага се създаването на много по-голяма катедрала и именно такава е построена на просторната тераса в южния квартал. А към нея е трябвало да има пищна епископска резиденция, която през този период в Източната Римска империя вече трябва да има облика на монументален дворец. Именно такъв комплекс от запад на катедралата ще търси през 2020 г. водената от проф. Николай Овчаров археологическа експедиция.

Историческите извори за църковното устройство на Родопите от този период са доста лаконични. От т. нар. Псевдоепифаниев списък от началото на 7-и в. се знае само, че те са обединени в един диоцез, носещ същото име - Родопи, казва проф. Овчаров. От известното до този момент съвсем не е изключено именно Перперикон да е бил неговият център. Всичко това ще бъде изяснено след приключването на тазгодишните разкопки през месец септември.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1150 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Ванеса

2020.07.03 | 11:53

5
Има съвременна техника която вместо да я използват иманярите, трябва да бъде в помощ на археолозите. Така много бързо ще бъдат разкривани находки от миналото. Защото иманярите са винаги с няколко крачки преди археолозите. Със много бързи реставриращи действия страната ни може да се превърне в притегателен център за културен туризъм.
Ивет Софийска

2020.07.03 | 11:42

4
Непрекъснато се разкриват нови исторически находки. Но много от тях се нуждаят от реставрация. Една от най важните е амфитеатъра в София. В столицата има много старинни сгради, но амфитеатъра е само един. Затова трябва задължително да се реставрира и ако е необходимо дори да се съборят някой сгради които са върху него. Така ще се превърне в голяма туристическа атракция. Нали целта оправдава средствата.
Рафаел Петров

2020.07.03 | 11:25

3
В България където и да се копае ще се намерят спомени от миналото с много артефакти или съкровища. Страната ни може да се превърне в световен исторически музей. Но за целта трябва компетентни и грамотни политици, които милеят за разцвета на държавата ни. Не трябва да считат родината ни за мащеха и да я разрушават. Тези които създават изкуствени планини с боклуци които дори внасят от чужбина, трябва да бъдат линчувани и да не излязат от затвора. Защото по света ни определят като бунище и тоалетна на Европа. Страната ни не заслужава това заради алчни, корумпирани и болни мозъци. Затова трябва да ност отговорност.
Искрен Ангелов

2020.07.03 | 11:06

2
България е богата държава и трябва да отпуска много пари за проучване и реставриране на изторически находки и артефакти. Но за целта трябва корумпираните политици да бъдат за дълго в затвора, защото непрекъснато ограбват държавата с милиарди. Само така ще се увеличат инвеститорите и туристическият поток в страната. Хората ще спрат да имигрират и ще заселват богати чужденци в страната ни който ще създават работни места. Това е пътя България да бъде истински рай на земята.
възмутените

2020.07.03 | 10:54

1
България трябва да се научи да прави качествена реклама за историческия туризъм, природните красоти, зимния туризъм и морето. Тези реклами трябва да се правят безплатно от студенти, защото неграмотни хора правиха реклама на планините ни за милиони левове, но ги бяха сбъркали с тези в САЩ. Освен това престъпници във власт застрояват нелегално върху дюните и защитените територий. Дюните до морето приличат като китайската стена. Лощото е че в Банско екофашистите не разрешават изграждането на нови писти и лифтове. Това е голяма загуба за туристическия бизнес и антиреклама за държавата. Но в същото време в плажовете на морето усилено се строи. По добре ще бъде да постоят изкуствен остров в морето с модерни сгради но дюните и защитените територий да не се унищожават.

Добави коментар

Водещи новини