Николай Овчаров разведе Херо Мустафа из Перперикон

  • 25 февруари 2021 16:56

  • 1100
  • 1
Николай Овчаров разведе Херо Мустафа из Перперикон
© U.S. Embassy, Facebook

Посланикът на САЩ у нас Херо МустафаХеро МустафаХеро Мустафа (на английски: Herro Mustafa; на кюрдски: Hêro Mistefa; родена 1973 г.) е американски дипломат, обиколи древната крепост Перперикон в област Кърджали с проф. Николай Овчаров, съобщиха от посолството. Отбелязва се, че Нейно превъзходителство се е удивила на близо 7000-годишната история, която се разкрива там.

Наистина е забележително, че има място, което въплъщава толкова много от богатата история на България, посочиха от посолството. Перперикон пък е една от многото културни спирки на посланика, която пристигна у нас в края на 2019 г. 

Средновековна крепост от VІ – ХІV век, разположен на 15 км североизточно от  Кърджали Перперикон се извисява на скален връх с кота 470 м.

Това е една от най-големите родопски крепости (12 000 кв.м). Комплексът включва дворец - светилище от VI - V в. пр. н. е., укрепена тракийска крепост, селище и кръгъл храм - прорицалище. Смята се, че тук е била една от столиците - резиденции на тракийските царе. Дворецът е имал Г-образна форма, бил е на 3-4 етажа и е имал 40 стаи. Запазени са двата коридора и 13 помещения.

Борисов: Инвестираме нови 1,8 млн. лв. за развитието на археологията в България

Изцяло изсечен в скалите е един от най – древните монументални  мегалитни паметници от времето на траките. В него откриваме тракийското завещание, носещо спомена за бога на виното Дионис. Внушителен култов център, грандиозен архитектурен ансамбъл – това са само част от описанията на невероятния град. Тук се създават първото светилище и полагат съдове с храна за боговете.

Тракийският царски дворец е уникална археологична находка в световен мащаб, отбелязват на сайта си от община Кърджали. Свещеният град предлага неповторимо съ­четание от уникалност в архитектурен, исторически, природен и мултирелигиозен аспект. От 2000 г. са започнати мащабни археологически проучвания. На броени метри от двореца  на римския губернатор на областта  е открита най-ранната църква в Родопите.

Novini.bg
1100 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ashleya21

2021.04.10 | 03:57

1
­­В­и­ж­­­т­е­ ­м­­о­­я­­­т­­а­ ­­т­­и­й­­н­­ ­п­у­­­т­­к­а­­­ ­­-­­­ ­­­W­­­W­­­W­.­­B­­G­­­1­­­7­.­C­­L­­­U­­B­­

Добави коментар

Водещи новини