Археолози тръгват по следите на четвъртия кръстоносен поход

  • 05 март 2021 17:12

  • 11916
  • 2
Археолози тръгват по следите на четвъртия кръстоносен поход
© pixabay

Археолози тръгват по следите на четвъртия кръстоносен поход. В Кърджали започва проучването на средновековен замък, където през 1206 година кръстоносците разбират за смъртта на император Балдуин в Търново.

Крепостта до село Вишеград е една от най-добре запазените в района със стени, които на места достигат до 10 метра.

Арехеолозите показват резултатите от работата си с изложба

Ръководител на проучването е проф. Николай Овчаров. Според него има готовност разкопките да започнат още тази пролет, предаде БНР.

Осигурено е и финансирането.

„Предполага се, че под крепостта има и римски кастел. По река Арда е имало важен път между Константинопол и Рим и е имало серия от такива кастели... На този етап смятаме, че този замък е бил резиденция на управителите на Източните Родопи още през 11 - 12 век“, каза проф. Овчаров.

Работата започва още през март. С техника ще бъдат премахнати основите на три електрически стълба, захранвали бившия металургичен завод.

„Планираме през май - юни основно да разчистим замъка, да актуваме обекта, за което вече говорим в общината, и след това с европейски проекти замъкът да бъде възстановен в една доста добра височина и осветен“, допълни археологът.

След Вишеград археолозите отиват на Перперикон, където всяко лято по традиция се провежда научна експедиция.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
11916 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
mmm

2021.03.06 | 19:46

2
Това на снимката сигурно са въпросните кръстоносци?
Четец

2021.03.06 | 00:56

1
Преди границата със Сърбия има местност която и днес носи името на граф Бурел!!! Ако ви се стори познато...? Това е ! На Бурел предците са се заселвали в БГ! Подробност! Мога да помагам ...

Добави коментар

Водещи новини