Проф. Николай Овчаров показа нова уникална находка във Варна

  • 21 септември 2021 15:08

  • 3975
  • 1
Проф. Николай Овчаров показа нова уникална находка във Варна
© Булфото

Край Варна е намерена находка, показваща оригиналния държавен герб на Царство България и цар Иван Шишман от XIV в. Това съобщи във Варна археологът проф. Николай Овчаров. 

Той уточни, че върху пластината, която е с приблизително триъгълна форма, е изобразен герб с три лъва, но все още не може да се нарече български, защото има и други варианти. Според Овчаров находката е изключително ценна и ще помогне да погледнем към динамичен период от историята на страната ни, който е слабо осветен.

Могилата край новозагорското село Караново трябва да се превърне в музей, според министъра на културата

"С много голяма степен на сигурност можем да кажем, че намерената пластинка е свързана с последните дни на Шишмановото царство", смята ученият, цитиран от БТА.

На пластината, която е била обработена от специалисти от музея в Кърджали, са изобразени три лъва, подобни на английските. Те присъстват и на монети от времето на Шишман, както и като герб на царството в летопис на неизвестен арабски пътешественик, който по това време е посетил Търновград. Находката е открита на около 30 километра южно от Варна между селата Равна гора и Близнаци. Тя е намерена при присаждане на дръвчета в частна овощна градина от председателя на Върховния управителен съвет на Асоциацията на българите по света Младен Станев.

Проф.Овчаров посочи, че историците не разполагат с данни, че през района, в който е открита пластината, са преминавали англичани.

Находката беше предадена в Регионален исторически музей – Варна в навечерието на Деня на независимостта.

Сн. Булфото

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3975 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Коко

2021.09.22 | 21:45

1
Дрън дран та пльос

Добави коментар

Водещи новини