Празнуваме деня на виното и любовта

  • 14 февруари 2020 06:20

  • 1140
  • 3
Празнуваме деня на виното и любовта
© Pixabay

На 14 февруари България отбелязва Трифон Зарезан или Деня на лозаря - традиционен празник в чест на Свети Трифон, лозята и виното.

В различни краища на страната ни се нарича Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница.

Традицията повелява рано сутринта стопанката омесва хляб - пресен или квасник. Освен това сготвя и кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. С храна на рамо, мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича "зарязване". След това всички се събират, и избират "царя на лозята" - заможен човек.

Почитаме Свети мъченик Трифон

Освен винарите и лозарите, на днешния ден празнуват и влюбените по цял свят. Традицията за празнуването на Свети Валентин като "ден на влюбените" възниква в Европа в края на 14-и век под влияние на английската и френската литература.

В католическата традиция се почита паметта на двама мъченици с това име - свещеник в Рим и епископ в Терни, загинали по време на християнските гонения през 3-и век.

В памет на писмата, които свещеникът Валентин пишел за неграмотните влюбени, на 14 февруари е прието да се изпращат поздравителни картички - "валентинки". Те стават особено популярни в Англия. Правели се от цветна хартия и се изрязвали в различни форми.

Най-ранните "валентинки", запазени до днес, са от 15 в. В Британския музей е изложена картичка, изпратена през 1415 г. от Орлеанския херцог Шарл, който бил заточен в Лондонската кула, до неговата съпруга. В Британската библиотека се съхранява писмо от 1477 г., в което девойка моли младеж да докаже, че я обича.

Днес "валентинките" са втори по популярност след коледните картички.

70 хиляди картички от цял свят за Св. Валентин получи 104-годишен ветеран

Радина Лазарова
1140 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Диму попъ

2020.02.14 | 09:18

3

Зарезан е на 1 февруару Валентин е католически празник. Днес е успение на св Кирил написал азбуката ни

2 в 1

2020.02.14 | 07:44

2

Ден на влюбените във виното...

2020.02.14 | 07:22

1

аз не съм католик нито поамериканчен мухльо , така , че си празнуваме трифонци, няма нежда да ни натрапвате чужди празници

Добави коментар

Водещи новини