Изкачването на стълби е полезно за възрастните жени

  • 26 февруари 2018 09:57

  • 1626
  • 0
Изкачването на стълби е полезно за възрастните жени
© Pixabay

Възрастните жени не е нужно да посещават гимнастически салони, за да бъдат в добро здравословно състояние - достатъчно е да изкачват стълби, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Да се открие подходящият вид физически упражнения за жените в постменопауза не е лесна задача, отбелязаха от Северноамериканското дружество на жените в постменопауза. Например интензивните тренировки за издръжливост намаляват свързаната с напредналата възраст загуба на мускулна маса, но могат да увеличат кръвното налягане.

Комбинирането на аеробни упражнения с тренировки за издръжливост може да реши този проблем, но много жени уверяват, че не разполагат с нужното време и средства, за да получат достъп до гимнастически салон.

"Изследването показва, че изкачването на стълби може да е ефикасно за предотвратяване или намаляване на негативния ефект от менопаузата и напредналата възраст върху сърдечносъдовата система и мускулите на краката на жените в постменопауза с високо кръвно налягане", заяви изпълнителната директорка на дружеството Джоан Пинкертън.

Това не означава да се изкачват един-два реда стъпала дневно. В изследването участвали жени в постменопауза в Южна Корея, които изкачвали 192 стъпала, между два и пет пъти дневно, 4 дни в седмицата. Получените резултати показват, че тези упражнения подобряват здравето на артериите, намаляват кръвното налягане и увеличават силата на мускулите на краката. Допълнителните ползи включват загуба на телесно тегло, намаляване нивото на холестерола и на риска от остеопороза.

Последвайте канала на

БТА
1626 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини