Търсачи на климатични промени

05 юни 2013 09:20

Търсачи на климатични промени
©
1344 0

То се случва, макар много хора да не му обръщат внимание. Глобалното затопляне за някои райони означава суша, а за други - проливни дъждове. Не се чудете, когато климатичните експерти обясняват студената пролет и наводненията в Централна Европа с глобалното затопляне.

Пролет 2013 отбеляза пик на крайностите. Юни донесе наводнения за централните райони на Стария континент, а краят на май - сняг във френските Пиренеи и слънце и жега в Скандинавските държави, разказва БНТ.

Науката отсече: топлите атмосферни маси, които нахлуват на север, изтласкват студените и ги настаняват в райони, където хладното и мрачно време отдавна трябва да е отминало.

Хората са много заети с всекидневието и обръщат внимание на климатичните промени само когато те бурно напомнят за себе си. Всъщност промените в пейзажа се случват всеки ден. Но по малко. Почти невидимо за човешкото око.

Но не и за фотоапаратите на двама търсачи на изчезнали пейзажи. Тези американски фотографи обикалят планините на Северна и Южна Америка, за да търсят доказателства за климатичните промени. Намират ги в стари и нови снимки.

"Търсим най-малките детайли, доколко съвпадат, като например откъде минават реките, разположението на дърветата", обяснява Джонатън Байерс.

Нед и Джонатън се запознали преди три години в Сиера Невада, където всеки ден ледниците отстъпват с половин инч. Страстта към фотографията ги сближила. А промяната на красивите природни гледки ги насочила към търсене на видимите промени на заледените върхове през последните 50 - 100 години.

"За нас най-важното е хората да разберат какво се случва. Не става въпрос да ги изплашим, защото когато хората се страхуват, те не са в състояние да действат", казва Джонатън Байерс.

Досега Нед и Джонатън са направили над 80 сравнителни фотографии. Разликите в пейзажите са очебийни.

"Понякога просто правя снимки, но след като видя промените, стомахът ми се свива", споделя Джонатън.

Двамата американци твърдят, че с проекта си искат да помогнат на учените, чиито обяснения за промяна на климата често не срещат разбиране.

"Ние помагаме на учените, защото графиките, математиката и теориите често остават неразбрани от много хора", пояснява Джонатън Байерс.

Фотографското обяснение е далеч по-въздействащо. То не просто доказва, че планинските пейзажи се променят, но подготвя и хората в долините и равнините за онова, което произтича от промените.

1344 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини