Kлиматичните изменения превръщат Хаваите в истински ад

03 юни 2013 21:43

Kлиматичните изменения превръщат Хаваите в истински ад
©
5647 3

Жителите на Хаваите и хилядите туристи, които всяка година посещават тази предпочитана за отдих дестинация, се жалват от катастрофалните климатични изменения, превръщащи острова в истински ад, пише inews.bg.

Лекият морски бриз, който преди е отнасял в океана вулканичния смог от действащите вулкани и освежаващ горещия въздух, затихва. Учените не могат да обяснят защо интензивността на вятъра намалява с всяка година.

"Хората все по-често ме питат – свързано ли е това с глобалното затопляне?" – казва Бао-Шин Чу, доктор по метеорология към Хавайския университет, цитиран от Duluth News Tribune. – Нямам представа как да отговоря на този въпрос."

Броят на дните в годината с преобладаване на североизточния пасат, толкова ценен на Хаваите, са намалели от 1971 г. с 28%, се твърди в изследване, публикувано в сп. Geophysical Research. В дните, когато вятърът все пак духа, неговата интензивност в последните години значително намалява.

За изследването учените са използвали данни, получени в продължение на 28 години от метеорологичните станции на четирите местни летища и на четири автоматични океански шамандури. Резултатите от изследванията са представени на Международната комисия на ООН по изучаването на измененията на климата.

Задухът и вулканичният смог не са единствените беди, сполетели жителите на архипелага с отслабването на вятъра. Пасатите от североизток са донесли голямо количество влага. Струпващите се облаци водят до падането на обилни валежи, които не само овлажняват земята, но и захранват малките местни реки. С проблеми се сблъскали както фермери, така и промишлени предприятия. Намалели са реколтите от кафе, захарна тръстика, банани, а питейната вода е станала дефицитна.

Борислава Замфирова
5647 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.06.06 | 08:23

3
САЩ се скапват, първи ще изчезнат.Заслужено наказание!
do 1

2013.06.05 | 22:48

2
super,kakvo po-hubawo ot tova covek da umre ot prirodata,tova koeto go e sazdalo,shte i go unishtoji,kakav kragovrat
xaxa

2013.06.05 | 22:48

1
prosto prirodata shte ni pomete...

Добави коментар

Водещи новини