Барак Обама подкрепи инициативата на папа Франциск за борба срещу климатичните промени

19 юни 2015 06:09

Барак Обама подкрепи инициативата на папа Франциск за борба срещу климатичните промени
©
1276 1

Американският президент Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият подкрепи инициативата на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март , който призова световната общност да се бори с климатичните промени, предаде РИА Новости.

В четвъртък папа Франциск издаде енцикликата Laudato Si, в която заяви, че богатите страни носят отговорност за разрушаването на планетата и призова да бъдат защитени бедните слоеве на населението на планетата от последствията от промените в климата. Той разкритикува зависимостта на политиците от финансите и технологиите и призова човечеството да промени начина си на живот и производството по такъв начин, че да бъде преодоляно глобалното затопляне.

„Аз приветствам енцикликата на негово светейшество Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март и дълбоко се възхищавам на решението на папата с присъщата му яснота, сила на изразяването и морален авторитет да се бори за приемането на мерки против промените в климата.

По думите на Обама, той напълно споделя мисълта на папата, че е необходимо да бъдат защитавани бъдните поколения от промените в климата.

Смятам, че САЩ трябва да бъдат лидер в тези усилия и за това смятам да предприема решителни действия в страната и в чужбина за намаляване на замърсяването с парникови газове, за повишаването на добива на чиста енергия и за зашита на уязвимите общества“, заяви Обама.

Борислава Замфирова
1276 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.06.20 | 16:05

1
.Вай,вай!Ама този свири на пиано на връх Стара планина ?

Добави коментар

Водещи новини