Глобалното затопляне заплашва половината биоразнообразие

  • 14 май 2013 08:14

  • 1554
  • 1
Глобалното затопляне заплашва половината биоразнообразие
©

130-годишен температурен рекорд се очаква да падне тези дни в Москва, след като метеоролозите предрекоха, че живакът ще скочи до невъобразимите за руската столица 30 градуса през май.

Най-високата температура, отчетена на 13 май в Москва е 28,6 градуса през 1883 г. Прогнозите за дните от 13 до 15 май обаче предричаха живакът да достигне до 30-ото деление на термометъра. Това е с около 10 градуса над обичайното за сезона.

Докато в столицата се радват на летните температури, част от жителите на Сибир се изправиха пред ужаса на огнената стихия. 10 200 хектара гора пламнаха в Сибир заради човешка немарливост при боравене с открит огън и палежи в селскостопански земи.

Службата за горска охрана е успяла да потуши 45 пожара с обща площ около 1600 хектара. Стотици пожарникари бяха изпратени да се борят с бедствието, но все още не могат да овладеят ситуацията.

На фона на данните за климатичните аномалии учени публикуваха нови данни, според които една трета от животните, които живеят на сушата, и повече от половината от растителните видове, може да се окажат заплашени от силно намаляване на броя заради глобалното затопляне.

Според публикация на британски учени в списание „Нейчър“, ако до края на този век, средната глобална температура се повиши с 4 градуса, това ще доведе до големи щети за биологичното многообразие на планетата.

Според тях най-забележимите от тези промени ще бъдат в централна Африка, басейна на Амазонка и в Австралия. В това проучване са били анализирани почти 50 000 различни видове растения и животни.

Борислава Борисова
1554 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.05.18 | 16:06

1
Ужас, в Москва само преди месец имаха много сняг!

Добави коментар

Водещи новини