Климатичните промени довели до измирането на гигантски видове кенгуру и крокодили

  • 18 май 2020 15:50

  • 1126
  • 0
Климатичните промени довели до измирането на гигантски видове кенгуру и крокодили
© Pixabay

Прокоптодоните - вид гигантско кенгуру, гигантските крокодили и други видове от мегафауната, живели пред 40 000 години в тропическите райони на Северна.

Австралия, са изчезнали заради климатичните промени, съобщи ДПА.

Палеонтолози от музея на Куинсланд са установили, че новооткрити видове мегафауна са измрели заради рязка промяна в климата. Резултатите от проучването им са публикувани в сп."Нейчър камюникейшънс", предава БТА.

Търсачи на климатични промени

Последвалото изчезване на води, засилващата се суша, увеличилите се пожари и промяна в растителността създали условия за изчезването на поне тринайсет вида гигантски животни, смятат учените.

Сред тях са четири вида гигантски хищни влечуги, торбест "лъв" и най-големите в света видове кенгуру и вомбати.

Учените са изследвали останки в района на Саут Уокър крийк в североизточната част на Куинсланд, недалеч от Големия бариерен риф, където се смята, че са живели десетки видове гигантски животни.

"Мегафауната в Саут Уокър крийк е била уникална, тропическа, доминирана от огромни месоядни влечуги и растителноядни гиганти, които са изчезнали преди около 40 000 години, след като хората са се заселили в Австралия", казва палеонтологът от музея на Куинсланд Скот Хокнъл.

Учените твърдят, че хората, които вече са започнали по онова време да заселват континента, нямат отношение към изчезването на тези животни.

"Не можем да поставим хората на това местопрестъпление отпреди 40 000 години, не и без твърди доказателства. Не откриваме съпричастие на хората в измирането на тези представители на мегафауната", казва Хокнъл.

Учените обаче установили, че измирането на тези видове съвпада с чувствителното влошаване на климатичните условия и на местно, и на регионално ниво.

Novini.bg
1126 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини