Създават награда за поезия и публицистика на името на Христо Ботев

  • 05 януари 2023 16:02

  • 461
  • 1
Създават награда за поезия и публицистика на името на Христо Ботев
©
Слушай новината Слушай новината

Предложение за учредяване на награда за поезия и публицистика на името на Христо Ботев публикува Министерството на културата днес. Това съобщават от пресцентъра на ведомството.

Предвижда се отличието да се връчва веднъж на две години от министъра на културата. Кандидатурите ще бъдат разглеждани от експертна комисия, включваща представители на Българската академия на науките (БАН), Съюза на българските писатели (СБП), Съюза на преводачите в България, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ (СУ), Националния литературен музей и Националния музей „Хр. Ботев“ в Калофер.

Наградата ще се присъжда в две категории - „Значим принос в развитието и популяризирането на българската поезия” и „Високи творчески резултати в популяризирането на българската поезия или публицистика за изминалия период”. Лауреатите ще получават специална статуетка или плакет, а паричното изражение на отличието се предлага да бъде в размер на 20 000 лева.

„Международната Ботевска награда е българска литературна награда, наименувана на видния български поет Христо Ботев. Наградата е учредена с Указ № 1695 на Държавния съвет на Народна република България от 1972 година. Присъжда се на поети и публицисти за принос в световната литература, като е връчвана на всеки пет години, считано до 1986 година. След като през 1991 година не е връчвана, традицията е възстановена и наградата се присъжда със същата честота (на пет години) от Общинския съвет на Община Враца от 1996 година. Последно, и по изключение наградата е присъдена през 2008 година във връзка със смъртта на Александър Солженицин“, гласи част от текста на мотивите, публикувани от културното министерство.

Валидираха пощенска марка „175 години от рождението на Христо Ботев“

От документа става ясно, че ведомството предлага и създаването на награда за поезия на името на Никола Вапцаров. Предвижда се тя да се връчва веднъж на три години от културния министър. Предложенията за награждаване ще се разглеждат от комисия, в която има представители на БАН, СБП, Съюза на преводачите, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, СУ и Националния литературен музей и Къща музей „Никола Вапцаров“.

Предложението е наградата да представлява художествена пластика, а паричното изражение на наградата е 10 000 лева.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
461 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
k

2023.01.06 | 19:41

1
БОТЕВ Е УБИТ ОТ БЪЛГАРИ

Добави коментар

Водещи новини