Министърът на културата: Силните думи на Ботев звучат истински, защото са подкрепени с дела

  • 06 януари 2023 14:10

  • 392
  • 6
Министърът на културата: Силните думи на Ботев звучат истински, защото са подкрепени с дела
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

"Силните думи на Христо Ботев звучат така истински и общочовешки, защото са подкрепени с дела. Наш дълг е да предадем Ботевите завети на бъдните поколения за пример и упование в моменти на трудност и изпитания, с които изобилства и днешният ни ден". Думите на министъра на културата проф. Велислав МинековВелислав МинековВелислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си са част от поздравителния адрес, връчен днес на кмета на Калофер от заместник-министъра на културата доц. д-р Пламен Славов, който участва в честванията, в Калофер, съобщават от Министерството на културата (МК).  

"Вярвам, че в историята ни има редица значими събития, които само на пръв поглед изглеждат случайни. И едно от тях е появата на Ботев. Знаменателен е фактът, че според летоброенето по нов стил той идва на този свят на Богоявление, а по стар стил - на 25 декември - Рождество Христово. Две дати, събрали копнежите за независимост на поколения българи. Дати, свързани силно с Вярата в българското Възраждане и спасение! Вяра от ума и сърцето, за която Ботев по-късно ще напише "Моята молитва", се казва още в поздравителния адрес. 

"Ето, че на 6 януари 2023 година отново обръщаме с благодарност поглед назад във времето. Извървяваме мислено онзи опасен път, по който от Козлодуй до Околчица минават Ботевите четници. Пред подвига им с гордост днес се прекланя цяла България. Преклонение, което ни сплотява в нация, в народ с надежда и с устрем за развитие и достойнство. Робеспиер е казал, че за отечеството не е направено достатъчно, ако не е направено всичко. А вече над век делото на Ботев и легендарният му революционен път разгарят пламък в сърцата на поколения българи и ни напомнят настойчиво що е дълг и Родина", пише в поздравителния адрес на министъра на културата.

175 години от рождението на Христо Ботев

Той припомня, че МК ще връчва награда на името на Христо Ботев - за поезия и публицистика. "Убеден съм, че тази награда ще ни насърчи да следваме Ботевия пример заедно и да помним, че свободата и справедливостта се отвоюват всеки ден от всеки един от нас", смята проф. Минеков.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
392 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Жоос

2023.01.06 | 17:08

6
абе на този кой му вярва още???
МинеТов

2023.01.06 | 16:37

5
МинеТов - що не се гръмнеш бе олигофрен?

2023.01.06 | 16:08

4
карикатура
1

2023.01.06 | 15:18

3
Помияр е циганинът, който не те е изтървал на рогозката в катуна ма, Ленче! Я грабвай ибрика и бягай в сараите да подмиеш задника на агент Сава, че току-що излиза от клозета! Викни и "пиарката" на Народния театър да ти помага!

2023.01.06 | 15:14

2
Вън Башибозука от Народния театър! Вън нищожеството Василе- доказан лакей на сарайския изрод
Ленчето

2023.01.06 | 14:29

1
Тоя е голям помияр

Добави коментар

Водещи новини