БНБ пуска в обращение сребърна монета за 175 години от рождението на Христо Ботев

  • 03 януари 2023 06:12

  • 1158
  • 1
БНБ пуска в обращение сребърна монета за 175 години от рождението на Христо Ботев
© Булфото (архив)

От днес Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема "175 години от рождението на Христо Ботев" от серията "Българско възраждане", съобщи на страницата си централната ни банка. Това е първата възпоменателна монета за тази година.

Тя ще бъде пусната на цена от 114 лева и ще се продава в Българската народна банка – на две каси в София, пл. "Княз Александър I" № 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София на ул. "Михаил Тенев" № 10. Новата монета ще бъде предоставена на банките за продажба до края на работния ден.

Всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от касите на БНБ само по 1 монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице, съгласно представено нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета. Лицата, които закупуват възпоменателни монети, следва да са пълнолетни, т.е. да имат навършени 18 години.

Монетата е изработена от сребро, проба 999, има диаметър 38,61 милиметра и тежи 23,33 грама. Тиражът й е 5000 броя, какъвто беше на последните възпоменателни монети "Голям гмурец" и "Цар Калоян". 

БНБ пуска в обращение златна монета „Паисий Хилендарски“

На лицето на монетата е изобразен номиналът й - 10 лева, емблемата на БНБ, има и надпис БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА. На гърба на монетата е ликът на Христо Ботев, вдясно – надпис "175 ГОДИНИ" и подписът му, а отгоре в полукръг – надпис "ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ".

За изработване на монетата е послужила фотография с подписа на бележития български революционер и поет от 1976 г., която принадлежи към архива на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

БНБ припомня, че Христо Ботев е изобразен на български възпоменателни монети и банкнота. На него са посветени над 120 паметници в България и по целия свят – от Аржентина, през Франция и Австрия, до Турция, Румъния и Русия. А името му носят населени места и върхове, улици и булеварди, училища и читалища из цялата страна.

Виолета Симеонова
1158 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емѝ...

2023.01.03 | 06:26

1
Предвд новите гъзови отношения с турция, кога ще има възпоменателни монети "доган", "пеевски" и "тиквоч посран"?

Добави коментар

Водещи новини