Музика, поезия и театър в предстоящия концерт на Веско Ешкенази

  • 20 януари 2021 11:27

  • 439
  • 0
Музика, поезия и театър в предстоящия концерт на Веско Ешкенази
© Булфото

Музика, поезия и театър ще има в предстоящия юбилеен концерт на Веско Ешкенази. Събитието, което беше отложено заради извънредната ситуация, ще се състои на 16 април в зала 1 на НДК, съобщиха организаторите.


В спектакъла за първи път, ще разкаже за музите на цигуларя, заедно с богата програма от любимите му музикални произведения. На сцената ще се качат музикантите на Плевенска филхармония под диригентвото на Мартин Пантелеев - братът на Веско Ешкенази, както и Людмил Ангелов, Дани Милев, Люси Дяковска и Адриана Николова-Печенката. Гост музикант е руският баянист Рудик Якин. Койна Русева е актрисата, която ще се превъплъти в ролята на разказвач на живота на Ешкенази, който планира юбилейни срещи и във Велико Търново, Шумен, Асеновград, Хасково, Русе, Панагюрище, Ямбол, както и на открито в Бургас и Варна. През есента турнето продължава в Плевен, Добрич, Пловдив и Стара Загора.


Веско Ешкенази е роден на 3 март 1970 г. в София, в семейството на музиканти. Баща му е първи кларнетист в Софийската филхармония, а майка му - виолистка в оркестъра на Софийската опера и балет. Принос за избора му на музикалното поприще имала неговата баба Виолета, която е от еврейски произход. На 11-годишна възраст Ешкенази става концертмайстор на Детско-юношеската филхармония на проф. Влади Симеонов.

Звездите на Народния театър благодариха на медиците от „Софиямед“

Лауреат е на международните конкурси в Пекин, "Виенявски" (Полша) и "Карл Флеш" (Лондон). Бил е солист на Английския кралски филхармоничен оркестър и Лондонската филхармония, оркестрите на Монте Карло и Мексико сити. От 1995 г. свири в дуо с пианиста Людмил Ангелов. През 1999 г., само на 29 години, българинът е концертмайстор на световноизвестния Кралски концертгебау оркестър в Амстердам, в който са дирижирали Едвард Григ, Густав Малер и Вилем Менгелберг.

От лятото на 2000 г. Ешкенази свири на цигулката "Гуарнери дел Джезу", произведена през 1738 г. Инструментът е със запазен оригинален корпус, притежание на анонимен дарител.

Novini.bg
439 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини