Атанас Семов: Никъде в Европа няма президент с такава задкулисна власт, като у нас

  • 18 октомври 2011 19:42

  • 1503
  • 0
Атанас Семов: Никъде в Европа няма президент с такава задкулисна власт, като у нас
© Булфото

Кандидатът за президент на РСЗ доц. Атанас Семов заедно с номинираната за вицепрезидент Поля Станчева се срещнаха с избиратели и симпатизанти в Бургас.

Двамата коментираха платформата партията за промяна на Конституцията на България и инцидентите свързани с активисти на РЗС в страната, предаде Дарик.

„РЗС не прави политическа кампания, ние правим политическа революция, защото нашата кауза е спасителната за България нова конституция" - това каза в Бургас кандидатът за президент на РЗС Атанас Семов. Той пристигна на извънредна предизборна среща заедно с кандидата за вицепрезидент Поля Станчева.

Кметът ще има увеличени правомощия според новата конституция, която предлагаме, обясни пред бургазлии доц. Атанас Семов. Според него „градоначалникът трябва да има правомощията да предизвиква предсрочни избори за общински съветници и да разпуска местния парламент - така, както президентът трябва да може да разпуска чрез референдум Народното събрание, за да има контрол и отговорност, а не днешната безнаказана анонимност на местно и национално ниво", каза още Семов.

„В нашата конституция ние предлагаме решения, които да спасят България, а не както е в Конституцията от 1991 година, да имитират европейски модели, напълно неефективни при нашите реалности. Част от решенията, които предлагаме, свързани с увеличените правомощия на президента, се доближават до френския модел на полупрезидентска република, но се доближават, без да ги взаимстват, разликата е много голяма", каза Семов.

„Никъде в Европа нямате подобна уж парламентарна република, която да е превърната в чисто премиерска република, без да го пише в конституцията. Никъде в Европа нямате президент, избиран пряко от гражданите, който да има толкова голяма задкулисна власт, колкото има българският президент по сегашната конституция и който да е оставен в такава пълна степен на безконтролност, както е нашият президент. Избираме го пряко, няма конкретни правомощия, с които да може реално да осъществява власт и да се отчита пред гражданите. В същото време каквито и задкулисни безобразия да прави - големи шлемове и тройни коалиции и обръчи от фирми да насърчава, никакъв контрол над него, нито от парламента, нито от народа. Ето затова ние не искаме да взаимстваме европейски модели, а искаме да спасим държавицата си", каза Атанас Семов.

Кандидатът на партия РЗС беше категоричен, че атаките срещу членове на партията са опити на ГЕРБ да сплаши активистите на единствената истинска опозиция в страната и че управляващите са в паника преди изборите на 23 октомври.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1503 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини