37 606 българи, живеещи в чужбина, искат да гласуват

  • 30 септември 2011 14:39

  • 990
  • 1
37 606 българи, живеещи в чужбина, искат да гласуват
© Булфото

В българските дипломатически и консулски представителства са подадени 37 606 заявления от български граждани за гласуване в 57 държави по света.

Най-голям брой те са в Турция –23 601, Испания – 2 799 и САЩ – 2 434. Това съобщиха от министерството на външните работи.

За парламентарните избори през 2009 г. постъпиха близо 58 хил. заявления от българи зад граница. Образувани бяха 274 секции в чужбина. Близо половината от тях бяха в Турция, където заявления подадоха 44 174 гласоподаватели).

Къде и колко секции ще бъдат открити за изборите за президент и местна власт на 23 октомври трябва да определи Централната избирателна комисия в събота.

За първи път тази година беше разрешено заявленията за гласуване в чужбина да се подават и по електронен път до посолствата. За разкриване на секция в населено място, където България има консулство или дипломатическо представителство, са нужни поне 20 заявления, а там, където държавата ни няма дипломатическа мисия - най-малко 100.

Срокът за подаване на тези заявления изтече на 27 септември.
Дори и да не са подали заявление за гласуване, ако е разкрита избирателна секция, българите в чужбина могат да гласуват.

Избиратели извън страната обаче се оплакаха, че пред подаването на заявления се поставят пречки и изисквания, които не фигурират в Избирателния кодекс. От инициативата "Искаме да гласуваме!", зад която стоят българи, живеещи зад граница, сигнализираха, че със свое решение Централната избирателна комисия на практика изисква заявление да бъде признавано за валидно само ако е в PDF формат, а имената на желаещите да подадат гласа си да са изписани на кирилица.

Част от подалите електронни заявления обаче не са знаели тези изисквания, които не са залегнали в Изборния кодекс, и са подали декларации, които не са били признати от посолствата.

Днес от министерството на външните работи съобщиха, че "поради по-големия брой подадени заявления в Монреал, Канада, допълнително се иска разрешение за провеждане на избори там". Продължават усилията за получаване на разрешение за гласуване извън дипломатическите и консулски представителства и в Сърбия, гласи съобщението на министерството.

Представителствата на България в чужбина поискаха по-рано съгласието на 78 държави за провеждането на президентски избори на тяхна територия. От министерството напомнят, че част от държавите разрешават провеждането на избори само в дипломатическите и консулските представителства (Албания, Германия, Белгия, Босна и Херцеговина, Виетнам, Гърция, Етиопия, Естония, Индия, Индонезия Китай и Украйна). Други пък издават разрешения за всяко отделно искане (Литва, Сърбия, Турция, Хърватия, Швейцария), а трета група не поставят подобни ограничения.

Последвайте канала на

990 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2011.10.02 | 00:21

1
отново турция и турците се месят в изборите на България. До кога??? Аз не знам за нито един българин от турция, който да милее за България? какви са тия 20000, тия не са българи, пределно ясно е !

Добави коментар

Водещи новини