Социологически проучвания ще се съобщават след 19.00 часа в деня на изборите

  • 28 септември 2011 21:08

  • 60
  • 0
Социологически проучвания ще се съобщават след 19.00 часа в деня на изборите
© Булфото

Резултатите от социологическите проучвания, направени в изборния ден, ще могат да се съобщават след 19 часа на същия ден.

Това реши Централната избирателна комисия. Гласуването на хора с увреждания ще може да се прави, освен в секцията по постоянен адрес, и в друга подходяща, която ще бъде на първия етаж на сградата, където се гласува, реши още ЦИК, съобщи БНР.

Секциите за хората с увреждания ще имат специално обозначение и ще бъде осигурена достъпност чрез рамки и други приспособления. Хората с увреждания ще могат да гласуват с придружител, но трябва да притежават решение на ТЕЛК, което да предоставят на секционната избирателна комисия. Ако не разполагат с него, лично комисията ще решава дали да допусне лицето да гласува с придружител. До 8 октомври гражданите могат да поискат да гласуват по настоящ адрес за местния вот, стига да имат регистрация на него преди 21 юни. До 15 октомври всеки може да поиска от общинската администрация поправка и отстраняване на грешки от избирателните списъци. В четвъртък МВнР ще обобщи и представи в ЦИК броят на заявленията, подадени за гласуване в чужбина за президентския вот. На първи октомври ЦИК ще определи къде точно в чужбина ще бъдат разкрити избирателни секции и колко ще бъде техният брой.

21 наблюдатели от 15 страни - членки на ОССЕ ще следят за демократичното провеждане на изборите в страната. Специален екип в Пловдив ще провери дали конфликта в Катуница ще се отрази на вота .Ръководителят на мисията Вадим Жданович коментира, че фокус на наблюдението ще бъде равния достъп на до секциите на предстоящите президентски и местни избор.

Последвайте канала на

Десислава Станева
60 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини