ЦИК спря скандален предизборен клип на "Атака"

  • 14 май 2014 06:39

  • 10218
  • 75
ЦИК спря скандален предизборен клип на "Атака"
©

Централната избирателна комисия (ЦИК) постанови да бъде спряно излъчването в телевизиите и интернет на предизборен клип на "Атака", в който се поставят наравно педофилията, гей браковете и кръвосмешението и се представят като евроатлантически ценности.

ЦИК е разгледала клипа след сигнал от Съвета за електронни медии (СЕМ), след като е попаднал в мониторинга на медийния регулатор. Според комисията той не съответства на текста от Изборния кодекс, който казва, че агитационните материали не трябва да накърняват добрите нрави. Против решението гласуваха само представителите на "Атака" в ЦИК - Мария Мусорлиева и Владимир ПеневВладимир Пенев Владимир Пенев е министър на културата в служебното правителство Марин Райков от 12 март до 29 май, пише "Дневник".

"Има език на омразата, върху който стъпват посланията в клипа. Те целят да облекат в ценностен мрак и отрицателни етикети Европейския съюз (ЕС)", обясни пред "Дневник" председателят на СЕМ Георги Лозанов. Това е класически механизъм на словото на омразата – превръщаме другия във враг, за да сплотим своите, добави той.

Според предизборния видеоклип светът днес е разделен на две – евроатлантически ценности, изобразени в синьо, и православно-християнски ценности в червено. Като "евроатлантически" са описани педофилията, гей браковете и кръвосмешението, които авторите свързват с думите "НАТО" и "интервенция" (последната – на фона на пейзаж от Кремъл). От червената страна на света са традициите и семейството, с които "Атака" се олицетворява.

Парадокс е, че с негативно послание за европейските ценности партия агитира за спечелване на места в Европейския парламент, коментира Георги Лозанов.

"Представят се за ценности отделни форми на сексуалната ориентация и дори престъпления като педофилията, което е заблуждение. Всъщност в ЕС има културен либерализъм, което е свързано с възможността всеки свободно да определя сексуалната си ориентация, да има виждания и политически пристрастия, а не това да бъде определяно от държавата", каза още той. И добави, че освен това в светска държава сравнението на ценностите на православната църква, която е консервативна в повечето случаи, с политиката е форма на недемократичен процес.

Законът за радиото и телевизията задължава доставчиците на медийни услуги - телевизиите, да не допускат предавания, внушаващи национална, политическа, етническа, религиозна и расова нетърпимост, възхваляващи или оневиняващи жестокост или насилие.

За да илюстрират семейните ценности, авторите на клипа на "Атака" са взели от сайта за видеосподеляне Youtube запис от църковната сватба на Даниел и Антоанела Беловарски от 2012 г. Двамата са се разпознали, след като видели клиповете по телевизията.

Пред БТВ в неделя Антоанела Беловарски подчертава, че двамата със съпруга й не членуват в политически партии и тя не би допуснала употребата на клиповете за кампания. Те са качени в интернет от съпруга й Даниел, за да достигнат до роднини в чужбина, но не са с ограничен достъп. В неделя двамата поискаха извинение от партията и заплашиха, че ще я съдят.

От "Атака" още същия ден се оправдаха, че предизборният материал е правен от външна фирма, която пък обещала веднага да поправи грешката си. От днес в клипа, качен в Youtube, кадрите от сватба в църква не са на семейство Беловарски.

В друг видеоклип, разпространяван от "Атака", малко дете пожелава на Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа да спечели изборите и да води България. Законът за закрила на детето посочва единствено, че всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности. Онези, които не изпълнят задълженията си по закона, се наказват с глоба от 500 до 1000 лв. за първо нарушение. Агенцията за закрила на детето вече разглежда сигнал срещу лидера на ГЕРБ Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г за политическа агитация пред деца. Оплаквания има и от лидера на "България без цензура", а доскоро телевизионен водещ, Николай БарековНиколай Бареков Николай Тихомиров Бареков е роден на 16 октомври 1972 година в град Пловдив, България. Завършва, че се снима с деца с тениски на партията.

В началото на кампанията от агенцията призоваха партиите да се въздържат от използването на деца за политически цели. Уточниха обаче, че отговорността да не се допуска въвличането на деца в обществено-политическите процеси и събития, неприсъщи за детската възраст и противоречащи на принципите за закрила на детето, е споделена с родителите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
10218 75

Свързани новини

Коментари 75

Добави коментар

2015.10.25 | 15:48

75
Травестити плюят Атака
ivoo

2015.10.25 | 15:48

74
Всеки нормален човека е против тези изродщини!!! тука идва ролята на предателя Волен който да консолидира нашите гласове,но тая песен я знаем-ПРЕДАТЕЛ!!!!

2015.10.25 | 15:47

73
Клипчето трябва да го има. То показва бъдещето. Много е добро и е на място.

2015.10.25 | 15:47

71
aкo cpeщнa някoe мaлкo нeдъгaвo пeдepacтчe oт aтaкa, щe мy cкъcaм кaлнaтa чyтypa и щe му ce изcepa във вpaтa. нe мoжe някaкъв cлaбoyмeн ypoд, caмo зaщoтo e oтпaдък и нямa никaкви шaнcoвe зa peaлизация, дa злoбee, дa ce oпитвa дa oтpeжe пътя нa бългapия към eвpoпа и тaкa дa ce oпитвa дa пpeчи нa нopмaлнитe xopa дa paбoтят, дa издъpжaт ceмeйcтвaтa cи и дa живeят нopмaлнo. щe pитaм някй cccp'oфилcки бoклyк в мyцyнaтa, aмa мнoгo ce кpият и ce пpидвижвaт caмo нa тyмби, мpъcнитe гниди.
Ataka N20

2015.10.25 | 15:47

72
ATAKA FOREVER :)))

2015.10.25 | 15:47

70
Абе няма ли кой да забрани тай тъпа партия. До кога тоя боклук Волен ще излага държавата. Нима няма лудници, ако трябва ще направим, но стига тоя срам.
Георги Иванов

2015.10.25 | 15:47

69
Няма нищо нередно в клипът няма нито насилие, нито омраза, нито расизъм, просто е казана истината такава каквато е нима е лъжа, че в Холандия има педофилска партия, че евровизия се печели от същество от третият пол наложен от ЕС, че се приеха в ЕП гей браковете и харта за хомофобията, че се лобира и в някои страни вече е приет, инцеста и зоофилията като законодателни промени! Православието не е консервативност, а нормалност! Този Георги Лозанов е политически обвързан вие да не мислите, че скача срещу Атака просто, защото така е решил или, че клипът има нещо нередно просто преди избори налага поредната политическа репресия към неудобните партии! Колкото до детето от клипа то просто е изявило мнение, а би било недемократично да се налага цензура над мнението още повече, че и родителите му не са имали нищо против това!

2015.10.25 | 15:47

68
Клипът на АТАКА е много точен, показва реалната картина и явно европедалите са в истерия !

2015.10.25 | 15:47

66
Европейска ценност е да лапаш не цигари, а пишки. Прегърнете европейските ценности!

2015.10.25 | 15:47

67
N20, а вие дето лапате рязаните цигари, как е, опъвате ли ги яко навътре?! ХА ХА ХА ХА ХА ХА

2014.05.19 | 11:42

56
"Парадокс е, че с негативно послание за европейските ценности партия агитира за спечелване на места в Европейския парламент, коментира Георги Лозанов." АКО ЛОЗАНОВ БЕШЕ ПО-УМЕН ЩЕШЕ ДА РАЗБЕРЕ, ЧЕ РОЛЯТА НА ПОЛИТИКА Е ДА РЕШАВА ПРОБЛЕМИ И ДА ПРЕДЛАГА АЛТЕРНАТИВИ НА СТАТУКВОТО, А НЕ ДА ПЕЕ ДИТИРАМБИ ПО ЗАДАДЕН ТОН.

2014.05.24 | 09:20

65
Долен Пидеров не е решил нито един проблем,освен собствения си финансов,а предложенията му са такива,че дори само едно да се изпълни ще престанем да съществуваме.

2014.05.24 | 09:20

64
ТОВА НЕ СА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ! ЕВРОПА ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини