Шефовете на ВКС и ВАС ще взимат по 4073 лв. заплата

  • 23 април 2014 09:10

  • 2379
  • 0
Шефовете на ВКС и ВАС ще взимат по 4073 лв. заплата
© Булфото

Правителството ще отдели 25,4 млн. лв. за увеличение на заплатите в съда, прокуратурата и следствието. Това става ясно от публикуван от Министерството на правосъдието проект на постановление за отпускане на допълнителни средства на Висшия съдебен съвет.

Парите са нужни за увеличаване на заплатите в съдебната система, пише в мотивите на правосъдния министър Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова. ВСС поиска парите преди месец. Вдигането на заплатите в системата се налага както заради увеличението на средните заплати в бюджетната сфера в края на миналата година, така и заради размразяването на депутатските заплати. Така заплатите на главния прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в, шефа на Висшия касационен съд Лазар ГруевЛазар Груев   Лазар Георгиев Груев е роден в София. Завършва средното си образование през 1975 г. в 91-ва, на Върховния административен съд Георги КолевГеорги Колев Георги Колев е завършил Висшия институт на МВР през 1991 г. Бил е стажант съдия в Софийския градски и на националното следствие Евгени Диков вече ще са 4073 лв. Те получават 90% от заплатата на председателя на Конституционния съд, която пък се влияе от увеличението на депутатските заплати от 2196 лв. на 2757 лв., изчислява в. 24 часа.

Увеличението на заплатите в бюджетната сфера през последното тримесечие на 2013 г. пък вдига заплатите на най-ниско платените съдии, следователи и прокурори. По наредба те получават 2 средни заплати от обществения сектор. Според НСИ за последното тримесечие на 2013 г. средната заплата в бюджетната сфера е била 917 лв., което означава, че най-ниско платените магистрати вече ще вземат по 1834 лв. Ръстът на останалите заплати в съдебната система ще бъда определен с решение на Висшия съдебен съвет, който ще разпредели отпуснатите от правителството допълнителни средства.

Филип Епитропов
2379 0

Свързани новини

Свързани галерии

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини