Цацаров се срещна с генералния секретар на ЕК Катрин Дей

04 юни 2015 19:43

Цацаров се срещна с генералния секретар на ЕК Катрин Дей
© Булфото
1255 2

Сотир Цацаров се срещна днес с генералния секретар на ЕК Катрин Дей. Основна тема на дискусията беше изпълнението на препоръките към страната ни след последния мониторингов доклад от м. януари т.г., съобщиха от Прокуратурата.

Г-н Цацаров запозна г-жа Дей с експертните предложения на прокуратурата – за децентрализация на ПРБ, за измененията в НПК и за функционирането на специализираното звено „Антикорупция“. По отношение на специализираното звено, главният прокурор и генералният секретар на ЕК обсъдиха подробно отговорностите на всяка една от институциите в него – Прокуратурата, МВР и ДАНС.

Участниците в разговорите подчертаха, че всички институции от състава на звеното са натоварени с големи очаквания и имат равни отговорности за постигане на резултати. Катрин Дей даде положителна оценка на усилията на Прокуратурата по изпълнение на препоръките по Механизма за сътрудничество и оценка.

Обсъдени бяха и по-нататъшните действия на ПРБ и други институции по отношение на отговорностите, коите следва да бъдат поети в рамките на препоръките на мониторинговия доклад. Предмет на дискусия бяха и компетентностите на Специализираната прокуратура и Специализирания съд за евентуалните възможности за разширяването на правораздавателната им компетентност с престъпления против Републиката и и тероризма, както и възможностите за използване на капацитета им за разследване на корупционни престъпления. Необходимостта от промяна на процесуалните закони и осъвременяване на НК също бяха обсъдени от г-н Цацаров и г-жа Дей.

Дискутирани бяха и промените, засягащи прокуратурата, в Конституцията и във внесените в парламента от народни представители и от Министерство на правосъдието проекти за изменения и допълнения в Закона за съдебната власт. Проведената днес среща е част от поредицата дискусии, които главният прокурор Сотир Цацаров проведе с Вера Юрова, еврокомисар по правосъдие, потребители и равенство на половете (на 5 май 2015 г.) и с Димитрис Аврамопулос, еврокомисар по миграция, вътрешни работи и гражданство (на 12 май 2015 г.)

Нора Виткова
1255 2

Свързани новини

Коментари (2)

Добави коментар

2015.06.04 | 23:49

141039
SVINZOOOOOOO GRUX,GRUX SKORO SHTE PUKNESH
lora

2015.06.04 | 23:49

141130
kakvo pravish za korupciata gospodin glovno vinovnik

Добави коментар