Радан Кънев: Пеевски и Ковачки услужливо се самопоканиха в НС, за да покажат, че ще решат протестите

  • 04 октомври 2023 10:47

  • 2910
  • 10
Радан Кънев: Пеевски и Ковачки услужливо се самопоканиха в НС, за да покажат, че ще решат протестите
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Споразумението може би е едно доста добро начало, но в никакъв случай не е край на процеса на преговори - как ще изглежда българският енергиен преход. Това заяви пред БНР евродепутатът Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и. Според него големият отсъстващ вчера е бил българският гражданин и неговото здраве. 

Общественият интерес е много по-сложно понятие от интереса на конкретните производители на един конкректен вид енергия. Здравето ни и цените, които плащаме, са други два, според мен, по-важни елемента, добави той. 

Премиерът и цялата делегация на правителството бяха поставени между чука и наковалнята, подчерта Кънев и обясни: "За никого не е тайна изключително мащабното икономическо влияние на г-н Пеевски и кръговете около него върху дейността на ТЕЦ "Марица 2". За никого не е тайна изключително близките, бих казал неприлични, политически връзки между г-н Ковачки, който притежава най-проблемните ТЕЦ-ове в България, и ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с и в не малка степен ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в. Пеевски и Ковачки, които предизвикаха протестите, след което услужливо се самопоканиха в сградата на НС, за да покажат, че ще ги решат. Беше изключително зле притиснато българското правителство и българският обществен интерес. Съвсем не винаги интересът на собствениците на 1-2 или 5 ТЕЦ-а или на работещите в тях съвпада лесно с обществения интерес на 6 млн. души".

Според него това е най-голямата заплаха пред управлението на България оттук нататък: "Това може да се повтаря много пъти с всеки икономически сектор или важна социална група, в които хора като Пеевски, Ковачки, Борисов имат ключово влияние, а ние сме една завладяна държава, в която такива хора имат ключово влияние на много места". 

Пеевски: Смятам, че протестите на миньорите и енергетиците ще спрат

Предстоят конституционни промени, напомни евродепутатът и добави мнението си: "Съвсем ясен е рискът г-н Пеевски да се окаже отново в ролята на брокера, който от една страна представлява това, което наричаме статукво, а от друга страна да представлява политическите кръгове, които искат да разрешат проблемите с това статукво или мафия. Ако така върви процесът, не е трудна прогнозата, че той няма да е особено успешен". 

Провеждането на преговори, влизането в диалог, самият факт на подписване на споразумение е нещо положително и нещо, което трябваше да се случи преди 20 години, подчерта също Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и и поздрави премиера Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С за провеждането на този диалог: "За първи път в лицето на акад. Денков виждам премиер, който говори честно по тези въпроси. Плаща огромна цена, но говори честно и това е много достойно поведение". 

Според него крайният вариант на споразумението не дава отговори на тежките въпроси: "За съжаление, споразумението претърпя няколко редакции. Преди десетина дни първо имаше един рамков текст между синдикатите и правителството, който беше добър. После имаше едни изтекли по медиите 8 точки, близки до окончателните, но не идентични, които бяха значително по-добри от крайния вариант. Крайният вариант не дава отговори на тежките въпроси. Точка 1 е най-добрата част от това споразумение. Тя предвижда опит да се постигне механизъм за капацитет и такъв опит е възможен и е важен, защото ТЕЦ-овете няма да издържат икономически. Искането за механизъм за капацитет включва в себе си тихото признание на очевидния факт - че цената на енергия от ТЕЦ е твърде висока за пазарните потребители и трябва да се търси начин за подкрепа. Но точка 1 съдържа и един по-важен елемент - чрез пазарен механизъм за баланс на електроенергийната мрежа на ТЕЦ-овете или част от тях да бъде дадена задача да балансират непрекъснато увеличаващото се производство от възобновяеми източници, срещу което да получават справедливо възнаграждение. Това е ключовият елемент от споразумението. Боя се, че до тук стигат реалистичните и сериозни неща в споразумението".

По думите му обаче механизмът за капацитет или разрешението България да подпомага цената на електроенергия от топлоцентрали няма как да бъде постигнато, ако в следващите точки не се предвижда график за постепенно намаляване на производството на електричество от електроцентрали. Освен това, икономически няма кой да купува електроенергия на тези цени, на които в момента я продава ТЕЦ. 

България ще има план за плавен преход, отбеляза Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и. И посочи, че в най-добрия случай той ще бъде щедро финансиран с европейски пари, а в най-лошия случай той ще бъде болезнен, както преходът през 90-те години, без подкрепа за пострадалите и с тежки ефекти за енергетиката.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2910 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Няма как да си евpoатлантик и да не бъдеш педepacт

2023.10.04 | 13:16

10
ТРАЙ, МА РАДАНКЕ, НАЛИ ТВОИТЕ СА В КОАЛИЦИЯ С ТЯХ.

2023.10.04 | 12:55

9
Вие управлявате с Пеевски, така че спрете да обиждате човека или да го използвате, за да трупате репутация. Това е недостойно.
Сус бре Рамадане

2023.10.04 | 12:37

8
.......Пеевски и Ковачки услужливо се самопоканиха в НС, за да покажат, че ще решат протестите......... Ами Рамаданчо - вие като се оплитате като патета в кълчища трябва все някой да ви оправи бакиите. Такива некадърници сте че Боко и Пеевски ви слагат в малкият си джоб.
Факт

2023.10.04 | 12:33

7
РАМАДАН КЪНЕФ Е ОТ ГАДНИТЕ СОРОСОИДНИ ПРЕСТЪПНИЦИ !!!
ПОБЪРКАНИЯ ДУХАЧ и Т РОЛ на НОВИНИ БГ.

2023.10.04 | 12:12

6
ЕМЍЙ ЛАЙНАТА ,ЩЕ ПУКНЕ СКОРО! ЕМЍЙ ЛАЙНАТА , ЩЕ ПУКНЕ СКОРО! ЕМЍЙ ЛАЙНАТА , ЩЕ ПУКНЕ СКОРО!ЕМЍЙ ЛАЙНАТА ,ЩЕ ПУКНЕ СКОРО! ЕМЍЙ ЛАЙНАТА , ЩЕ ПУКНЕ СКОРО! ЕМЍЙ ЛАЙНАТА , ЩЕ ПУКНЕ СКОРО!
A

2023.10.04 | 11:55

5
Ха добър ден

2023.10.04 | 11:47

4
А как върви контранастъплението?

2023.10.04 | 11:32

3
ОСТАВКА!!! ВЕДНАГА!!!
Stamatis

2023.10.04 | 11:05

1
Това въобще не смущава твоите приятели от ПП-ДБ!Вчера ги гледам рамо до рамо с Пеевски и другите "колеги" от ГЕРБ! Забрави Христето как щеше да сменя модела ПЕЕВСКИ! Дали си пази лодката, с която акустира на брега да гони Доган?!

2023.10.04 | 11:15

2
ОСТАВКА!!!

Добави коментар

Водещи новини