Енергиен експерт: Има отиване в крайност на позициите на протестиращите миньори и енергетици

  • 03 октомври 2023 14:52

  • 2029
  • 10
Енергиен експерт: Има отиване в крайност на позициите на протестиращите миньори и енергетици
© Булфото (архив)

Има отиване в крайност на позициите на протестиращите миньори и енергетици, което ни отдалечава от решението на проблемите. Експертният анализ не се обсъжда, а е изведен разговорът в доста крайни позиции. Това мнение изказа пред БНР енергийният експерт Антон Иванов.

Според него споровете не са фактически по записаното в териториалните планове, а заради натрупаното недоверие и съмнение, че ще се реализират тези планове по определен начин.

Владислав Панев: Протестиращите искат да спрем колелото да се върти

"Някои от исканията на миньорите не биха могли да бъдат изпълнени, защото влизат в пряка конфронтация с основополагащи политики на ЕС, каквато е политиката за търговия с въглеродни емисии", коментира той и добави, че преди две седмици, на базата на предишните протести, е имало документ с повече искания, по които позициите на протестиращи и управляващи са били по-близки

"Чуват се гласове, че тези протести започват да приличат на политически протести. ... От 2 години се търсят начини за комуникация на проблемите, пред които се изправяме във въглищните региони с местните общности. Бяха провеждани срещи и бяха обяснявани. Смятам, че се злоупотребява с твърденията, че ние не знаем и нас не са ни питали, защото бяха правени многократни опити да се обясни ситуацията и възможностите за пътища за развитие", каза още експертът.

По думите на Антон Иванов никой от заетите във енергетиката, свързана с въгледобива, не е поставен пред избора или се преквалифицира, или губи работата си

Енергийният експерт обясни, че според анализа на сектор енергетика, бъдещето е в повече възобновяеми източници в енергийния микс, по-добро присъствие на ВЕЦ-ове и нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй":

"Това е визията, по която се работи в момента". 

Иванов подчерта, че ако има съпротива срещу идеята за трансформиране, няма да бъдат развити дори и онези добри алтернативи, които съществуват като възможност.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2029 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2023.10.03 | 18:07

7
Унищожаването на БЪЛГАРИЯ от 89г. до днес продължава. САЩ и Англия не приемат, че има етнос Българи, за тях Българи са Турци и за това искат да ни вкарат отново за 3-ти път в Турция (1-ви път като част от Западния Тюркски Каганат, 2-ри път в Османската Империя). Поредното Правителство от 89г. насам изпълняващо плана на САЩ ЕС НАТО ТУРЦИЯ по АНЕКСИРАНЕ на България в границите на НАТО ТУРЦИЯ. Ликвидира се Отбраната, Икономиката, Езикът, Религията, Културата, Земеделието и сега Енергетиката, за да бъдат Българите в невъзможност да се самоизхранват и самоиздържат и да приемат АНЕКСИЯ от НАТО ТУРЦИЯ. Ликвидират РЕЛИГИЯТА преди АНЕКСИЯТА, без вяра няма да можем да се освободим. На Народ Без Вяра се налага лесно Чужда Вяра. Пътят по Ликвидация на БГ се следва стриктно вече 34г. Планът е на Чърчил и е било планирано в края на ВСВ, БГ да бъде АНЕКСИРАНА от ТУРЦИЯ, за да е в обхвата на САЩ и Англия, но Сталин разбира за този план и ОСВОБОЖДАВА БЪЛГАРИЯ от престоящата АНЕКСИЯ от ТУРЦИЯ.

2023.10.04 | 10:01

10
Като чета писанията ти, виждам, че си отровен още в утробата на майка си, Руско келеме.

2023.10.03 | 18:50

8
Тука няма да останат българи и ще анексират само територия

2023.10.04 | 09:55

9
Подръжниците на Тръмп, който извади САЩ от сделката за климатичните промени, стачкуват и в България. За тях бъдещето на планетата и собствените им деца не представлява нищо. От тези действия планетата няма да я има утре.
соросоидните

2023.10.03 | 15:43

5
"експерти" на грантова издръжка са ги пуснали по телевизиите на пропагандата и лъжата
На Путин "експертите "

2023.10.03 | 16:42

6
умора нямат.

2023.10.03 | 15:32

4
ОСТАВКА!!!
Анонимен

2023.10.03 | 15:27

3
Олигофрените искат да отровят България вечно.
ШИБАМ КОПЕЙКИ С МЕКИ КИТКИ!

2023.10.03 | 15:10

2
СПОРОВЕ НЯМА, ИМА СИЛНО ЖЕЛАНИЕ НА НАЧАЛНИЦИТЕ НА ТИЯ ЖАЛКИ ПОМИЯРИ ДО ЦОЦАТ ОЩЕ.

2023.10.03 | 15:00

1
А кюмура какво ще го правиме?

Добави коментар

Водещи новини