Валентин Радев: Помощта за Украйна трябва да е официализирана

  • 27 юни 2023 09:14

  • 881
  • 0
Валентин Радев: Помощта за Украйна трябва да е официализирана
© Bulphoto/архив
Слушай новината Слушай новината

"Много се надявам и виждам кураж в правителство да обявят официално, че подпомагаме Украйна и това, което правим, да е официализирано, а не чрез посредници, включително имаме и загуби от това, тъй като минават през няколко ръце". Това заяви пред БНР полковник Валентин Радев - бивш зам.-министър на отбраната, военен експерт и бивш вътрешен министър. 

"Директно да дадем това, което можем. Браво на министъра на отбраната и на правителството, че в момента казват "Да, още един пакет сме подготвили". Разбира се, има секретност в този списък. Възможно е да има основания за секретност. Но да го направим официално и да се знае, че България помага и сме част от НАТО, част от ЕС и заедно с тези 25 държави, които са включени и в последната инициатива на Европейската отбранителна агенция за възлагане на обществени поръчки в Европа, да произвеждаме боеприпаси на по-ниски цени и ние си попълваме складовете, тъй като в момента складовете ни са празни - не само нашите, но и на другите държави от ЕС и НАТО, които подпомагат Украйна с боеприпаси, а ние изнасяме това, което имаме", заяви Радев.

Тагарев: Изпращаме на Украйна стари неща

Относно заявеното вчера от министъра на иконмиката Богдан Богданов, че държавата е взела всички необходими мерки, за да се повиши сигурността на производиството и на хората в отбранителната промишленост, както и че военната ни индустрия е в безопасност, полк. Радев каза: "Това ми прозвуча по скоро като политическо послание. Защо сега трябва да ги взимаме тези мерки, защо не се взимат постоянно и дали се взимат? Търговските дружества с изключение на боеприпасите и оръжията, които се съхраняват от армията, се контролират от Служба "Контрол по общоопасните средства" към МВР. Тяхно задължение е търговските дружества така да вършат своята дейност, че да не се стига до такива инциденти". 

Министър Богданов: Повишаваме  сигурността в оръжейните заводи

По думите му в България не се случват повече инциденти с взривове на боеприпаси или въоръжения отколкото в други държави. Това не е изключение, което се случва у нас, категоричен бе той в предаването "Преди всички". И добави обаче, че през цялото време трябва да бъдат контролирани тези фирми за изпълнение на правилата, по които трябва да съхраняват и въобще да боравят с боеприпаси. 

Взривовете в оръжейния склад в Карнобат станали, малко след като е прекъснал токът

"По-важното е не точно как са изпълнени складовете, защото повечето го правят и са направени по правилата, но по-важното е какви хора обслужват тези боеприпаси. Те квалифицирани ли са или не са достатъчно? Моето впечатление е, че те не са отчасти квалифицирани. Там трябва да се наемат служители, които разбира се струват повече, които са завршили нещо специално, свързано с боеприпасите. Тези хора трябва да са специалисти, защото боеприпасите са средства, създадени да убиват хора, и те трябва да бъдат пазени при особени условия, за да не се случват такива инциденти". 

Няколко са причините за такива инциденти - човешка грешка - при 80%, може би и повече, от случаите, техническа неизправност - 10%, саботаж - около 5%, и други - природни явления, например мълния. Хората, които се занимават с това, трябва да се съсредоточат върху кадрите и начина за съхранение на боеприпасите, категоричен бе Валентин Радев. 

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
881 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини