Тагарев: Изпращаме на Украйна стари неща

  • 27 юни 2023 08:33

  • 2033
  • 0
Тагарев: Изпращаме на Украйна стари неща
© Кадър Нова телевизия

„Вече няколко пъти изпращаме помощ на Украйна, първоначално фокусирайки се върху хуманитарна помощ и защитни средства. След решението на НС в края на миналата година, МС беше задължен да изпрати такава помощ. Един пакет вече е и изпратен с решение на служебния кабинет, ние взехме решение за изпращане на втори пакет”. „Трудни са изчисленията на стойността. Говорим за неща, които са купувани при една друга икономика, при изкуствени цени”, казапред Нова телевизия министърът на отбраната Тодор ТагаревТодор ТагаревТодор Тагарев е служебен министър на отбраната от 12 март до 29 май 2013 г. На 6 юни 2023 г. е избран за.

Той потвърди, че изпращаме стари неща.

Правителството одобри нов пакет военна помощ за Украйна

„Стари неща, на които след няколко години им изтича ресурса. А сега са необходими на украинската армия, годни са. Някои от тях ще минат определени проверки, че са годни”, заяви Тагарев.

Ние пък ще бъдем компенсирани финансово от съюзниците, поясни Тагарев.

Списъкът на нещата, които изпращаме е поверителен.

„Всичко, което изпращаме, е в резултат на анализ на военното ръководство. То не нарушава нормативите за поддържане на запасите от различни средства. И имаме възможност да осигурим и подготовката на българската армия”, каза военният министър.  

Вчера Тагарев  е информирал военния министър на Украйна за взетото решение за помощта.

Той обясни, че страната ни готви решение, за да се включи в инициативата на ЕС за предоставяне на 1 млн. 155-милиметрови боеприпаси за Украйна.

155-милиметрови боеприпаси на Украйна от съществуващите в складовете на армиите на страните членки на ЕС. Страната ни обаче няма такива. Второто направление, обясни Тагарев, е да се възстановят запасите от такива боеприпаси. Третото – да се увеличи производствения процес.   

„Тиери Бретон посети ВМЗ-Сопот, за да види какви са възможностите, за да се инвестират европейски средства и да се разшири производството. Ние казахме: „Не”. За мен няма никаква логика. Ние готвим решение, за да се включим в тази инициатива”, каза Тагарев.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2033 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини