Спор в НС! Депутатите смятат кои деца от 2 до 4 клас да получават помощи

  • 15 юни 2023 09:30

  • 580
  • 0
Спор в НС! Депутатите смятат кои деца от 2 до 4 клас да получават помощи
© Булфото

Депутатите влязоха в спор дали всички ученици от 2, 3 и 4 клас да получават еднократна финансова по чл. 10а от Закона за семейните помощи за деца за учебната 2023/2024 г., която да се определя от Министерски съвет. Това стана ясно по време на дебатите на второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. - т.нар. удължителен закон на бюджета.

В контекста на дебатите, Мартин Димитров от коалицията ПП/ДБ настоя да се приеме удължителния закон за бюджета, за да се гарантира спокойствието на хората и обществото да знае, че държавата е в добро финансово състояние. Няма смисъл на всички деца да се дава доход от 300 лева. Семействата с високи доходи не трябва да получават такава помощ, а такава трябва да получат бедните семейства, на които една сума от 300 лв. би помогнала. Не можем да правим социална политика за цял народ, това не работи, никъде не работи и никога не може да работи, посочи Димитров.

Когато се дават 300 лева на хора с високи доходи, това не създава никакво неравенство. Тези 300 лева трябва да отидат към семейство с ниско доходи, настоя Димитров. Има опасност недобросъвестни родители да използват средствата и да не отидат за децата, предупреди депутатът.

Той призова Министерство на финансите и основните парламентарни групи в Народното събрание да се определи чрез НАП кои са хората в нужда в България и да се помага точно и конкретно на тях.

Отговорът на БСП, за които образованието и социалната политика са приоритет не закъсня. Бившият социален министър Георги Гьоков се съгласи с първоначалните думи на Димитров, че социалното подпомагане не можа да е за всички. БСП просто предлагат помощта за учениците от 2, 3 и 4 клас да не е по-малка и да не е по-голяма за учениците от 1 и 8 клас, обясни Гьоков.

Александър Иванов от ГЕРБ добави, че помощите трябва да бъдат насочени до това да стигат до децата, учащите, да подпомагат тяхната дейност и да бъдат изразходвани за образованието. За да се избегнат такъв тип злоупотреби средствата за учениците от 2, 3 и 4 клас да бъдат използвани по друго предназначение, трябва да има подоходен критерии, за да се избегнат всякакъв вид други нужди на родителите, настоя Иванов.

Депутатът от "Възраждане" Цончо Ганев сметна, че между 400-500 лв. струва изпращането на един ученик на училище. Той определи предложенията на депутата от ПП/ДБ Мартин Димитров като див популизъм твърденията му, че не всички родители на деца от 2, 3 и 4 клас да не получават помощи.

Мартин Димитров настоя да се върви към фокусираната и таргетираната помощ за по-малките ученици. Нека парламентът да реши и да избере - дали да се движи в посока помощите да отиват за тези, които имат нужда или да се раздават помощи на калпак.

Кристиян Вигенин от БСП настоя родителите на всяко едно дете, независимо какви доходи получава, да има възможност да получи и еднократната финансова помощ от 300 лв. за учениците от 2, 3 и 4 клас.

Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" добави, че всички български деца трябва да имат възможности.

Бившият образователен министър и настоя депутат от ГЕРБ-СДС Красимир Вълчев заяви, че всеки един родител може да кандидатства за еднократната финансова помощ. Няма никаква причина в удължителния закон за бюджета да се регламентира размерът на помощ. Това, което правите в момента е политически маркетинг, с която партиите да се хвалят, че са гарантирали размера на помощта, изтъкна Вълчев.

Последвайте канала на

Калина Христова
580 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини