Румен Радев: За България Планът за възстановяване е възможност за реална модернизация на страната

  • 14 ноември 2022 20:42

  • 466
  • 1
Румен Радев: За България Планът за възстановяване е възможност за реална модернизация на страната
© Пресцентър Президентство

За България Планът за възстановяване и устойчивост не е само финансови средства, а възможност за реална модернизация на страната. Затова проектите, заложени в него, трябва да гарантират устойчивото развитие на българската икономика. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на по време на среща на „Дондуков“ 2 с ръководителя на работната група за възстановяване и устойчивост в рамките на Европейската комисия Селин Гауер, която е на посещение у нас. В срещата участие взеха заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов и министърът на енергетиката Росен Христов.

Държавният глава открои значението на очакваните за България средства по Плана за възстановяване и устойчивост, които имат за цел да доведат до развитие в сфери от съществено значение като образование, здравеопазване и правосъдие. Реформата в българската правосъдна система, включително работата на прокуратурата, е необходима и за повишаване на предвидимостта и прозрачността на икономическата среда в страната, подчерта президентът. Във връзка с това той допълни, че служебното правителство разработи и внесе в Народното събрание законопроектите в областта на върховенството на закона, необходими от гледна точка на второто плащане по Плана.

„България има амбицията да продължи да се утвърждава като енергиен център в нашия регион с внедряването на иновативни и екологични технологии“, посочи още Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Държавният глава подчерта, че проектите, предвидени по Плана за възстановяване и устойчивост следва да допринасят за устойчив и социално справедлив преход като осигурят най-добрия национален енергиен микс и в същото време отчетат енергийната роля на България в региона. Затова от ключово значение е търсенето на дългосрочни решения за добив и съхранение на чиста енергия от възобновяеми източници. Като примери за използването на съвременни технологии в енергетиката, вече прилагани в други страни, президентът открои улавянето и съхранението на въглероден двуокис, възможностите за изграждане на фотоволтаична централа с голяма мощност за природосъобразно производство на електрическа енергия, както и за производство на зелен водород. За България е от ключово значение преходът към зелена икономика да води към запазването и развитието на заетостта на работещите в енергийния комплекс и във въгледобивните региони на страната, подчерта още по време на срещата президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Румен Радев ще отличи германския посланик у нас Кристоф Айххорн с орден „Мадарски конник“ първа степен

Последвайте канала на

Константин Тодоров
466 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.11.14 | 21:53

1
Поредният национален предател който кмета на Якоруда го очаква със нетърпение !

Добави коментар

Водещи новини