ЕК: Предоговаряне на Плана за възстановяване може да има само в изключителни случаи

  • 13 януари 2023 22:44

  • 1243
  • 9
ЕК: Предоговаряне на Плана за възстановяване може да има само в изключителни случаи
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Предоговаряне на План за възстановяване и устойчивост, който беше е одобрен и в изпълнение, може да има само при изключителни случаи. Това казаха днес от Европейската комисия за БНТ. Държавата, която иска подобно предоговаряне, трябва да докаже, че вече не може да изпълнява целия си план или част от него поради обективни обстоятелства.

В такъв случай Европейската комисията е готова да обсъди изпълнението на отделни етапи или цели с държавите членки, които вече не са постижими поради обективни обстоятелства и трябва да бъдат преразгледани. Но това ще изисква и стриктна оценка на всеки един случай поотделно, направена от Еврокомисията заедно със съответната държава.

Депутатите решиха: Служебният кабинет ще предоговаря ПВУ в частта "Енергетика"

При евентуални промени, ревизираният план за възстановяване отново трябва да отговаря на първоначалните критерии за отделяне на 37% за разходите за климата и необходимостта планът да адресира значителен набор от специфични за всяка държава препоръки - в случая с България специфичните препоръки са свързани с прогресивна декарбонизация на българската икономика.

От ЕК казват още, че като се има предвид, че българският план беше одобрен едва през май 2022 г., а повечето планове на останалите държави бяха одобрени още през 2021 г., фокусът трябва да бъде върху изпълнението на настоящия план.

Според Брюксел големите инвестиции и трансформиращите секторни реформи в енергийния сектор в настоящия български план са напълно съвместими с целите на REPowerEU за постепенно премахване на зависимостта на ЕС от руските изкопаеми горива. Българският план включва намаляване на емисиите на парникови газове от енергийния сектор с 40% до 2025 г.

Тези реформи вървят ръка за ръка с важни инвестиции във възобновяеми източници и съхранение на енергия. Съгласно плана финансовата подкрепа за екологизиране на енергийния сектор възлиза на над 2 милиарда евро.

От Европейската комисия припомнят, че България е икономиката на ЕС, която е с най-висока въглеродна интензивност и ясните ангажименти за изпълнение на специфичните за страната препоръки относно декарбонизацията са били решаващ елемент за одобрението на Плана за възстановяване и устойчивост. Планът за възстановяване и другите инструменти на ЕС допринасят с повече от 5 милиарда евро финансова подкрепа за декарбонизацията на българската енергийна система, което води до справедлив и честен преход и гарантира, че нито един гражданин не е изоставен, казват още от ЕК.

Мая Йорданова
1243 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Диди

2023.01.14 | 19:31

9
Да протестират със сопи пред домовете на тези който са подписали затварянето

2023.01.14 | 11:37

8
Откажете се от тези пари.

2023.01.13 | 22:58

1
От Брюксел се борят за пликове под масата.....Ами дайте им нещо на бедните бюрократи.....закъсаха я много от скоро....

2023.01.14 | 11:36

7
разумно, сърбомакедония така ги подкупва, докато бугарите носят некакви песнопойки да им показват

2023.01.14 | 00:40

2
декларира с наш-те-те-ре-ес на койнли или без това по незащитеното от никого на койнледчър ?
Тенев

2023.01.14 | 09:25

6
Ъ!?!? Бе научете някакъв език- къфто и да е!

2023.01.14 | 01:07

5
койнледгжър ли

2023.01.14 | 01:05

4
щом турция вече не е по латиница , кирилаца и т.н. turkey а turkije , тогава пред техните седилища всички търговските основателни трябва да се презаверяват - ясно , какво означава , и ясно , кой се възползва от старинен хаш-те-те-пе вместо сигирният протокол в интернета ?

2023.01.14 | 00:52

3
при може би 5 милиона население разполагащо ползващо телекомуникация , при може би 4 милиона население разполагаща със средства извън месечните им тарифи , при може би 2 милиона подаващи се данъчни декларации попадащи се в обсег на до 50000 лева , при може би 1/2 милиона имайки електронни пари-крипти , какви са подали чрез наш-те-те-пе и какви подали чрез наш-те-те-пе-ес

Добави коментар

Водещи новини