Румен Радев разговаря с представители на международната асоциация АФСЕА

  • 23 ноември 2022 17:11

  • 272
  • 0
Румен Радев разговаря с представители на международната асоциация АФСЕА
© Президентство
Слушай новината Слушай новината

Процесът на модернизация на Българските въоръжени сили трябва да води до трансфер на технологии и индустриално сътрудничество.

Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на среща на „Дондуков“ 2 с представители на международната асоциация АФСЕА, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. АФСЕА е неправителствена организация с идеална цел, обединяваща представители на държавни институции, бизнеса, научни организации и промишлеността и работи за създаването на среда за обмен на идеи и информация в процеса на изграждане на съвременни отбранителни способности и модернизация на въоръжените сили. В срещата участваха Ерик Щаудахер – генерален мениджър на АФСЕА Европа, Константин Зографов – президент на АФСЕА Секция „София“ и Симеон Краликов – почетен президент на АФСЕА Секция „София“. 

Президентът Радев: Предстои тежка перспектива за региона, ако не осигурим сигурността в Черно море

Освен големите проекти за модернизация на Въоръжените сили, Българската армия очаква да бъдат осъществени и редица много по-малки като стойност, но значими като ефект проекти, необходими за изграждането на съвременни отбранителни способности, подчерта държавният глава. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на открои подобряването на взаимодействието между отделните видове Въоръжени сили и родове войски чрез свързването им в единно информационно пространство като важна стъпка в тази насока.   

По време на срещата беше подчертана възможността за много по-активно интегриране на българската отбранителна наука и индустрия в процеса на модернизация на Въоръжените сили, както и за осигуряване на финансиране от фонда на НАТО за отбранителни иновации – DIANA. Иновационният фонд на НАТО беше създаден след срещата на върха на Алианса през 2019 г. поради необходимостта Алиансът да се развива като съюз на държави, които заедно произвеждат и внедряват нови технологии за да не се задълбочава съществуващото разделение на държави производители на отбранителни технологии и на страни-купувачи. По време на срещата представителите на АФСЕА удостоиха държавния глава с грамота за неговата подкрепа за развиваната от организацията дейност.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
272 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини