Радев: България следва да използва природните си ресурси за създаване на зелен цикъл за производство и съхранение на енергия

  • 08 ноември 2022 12:31

  • 497
  • 1
Радев: България следва да използва природните си ресурси за създаване на зелен цикъл за производство и съхранение на енергия
© Президентство

България най-сетне трябва да приеме Национална енергийна стратегия с фокус върху усилията за използване в максимална степен на богатите ни природни ресурси и включването им в зелен цикъл за производство и съхранение на енергия.

Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на пред журналисти в Египет, където държавният глава ръководи българската делегация за участие в 27-ата Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP27), съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Българският държавен глава посочи, че сесията на международния форум днес преминава под знака на взаимовръзката между енергетика и климат, като фокус е поставен върху развитието на устойчиви нови технологии за нискоемисионна енергетика. „В това отношение България има прекрасни природни условия, от които не се е възползвала“, допълни Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Той отбеляза и високо подготвените български кадри в сферата на енергетиката, особено отличните специалисти с опит в експлоатацията на ядрените ни централи.

„България има чудесни условия за производството на енергия от слънце, от вятър в акваторията на Черно море, както и традиции в ядрена енергетика, която трябва допълнително да се развива“, заяви Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Той подчерта, че страната ни следва да се възползва максимално и от системата си от хидротехнически съоръжения, която е най-развитата в Европа, за да произвежда и съхранява енергия от помпено-акумулиращи водноелектрически централи. 

Румен Радев: Подходите към зеления преход трябва да са социално и икономически справедливи

Държавният глава открои също така възможностите за внедряване на нови енергийни  технологии в Маришкия басейн. „Трябва да положим усилия да запазим заетостта на хората и да работим за повишаване на благосъстоянието на региона“, допълни Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Като перспективни за развитието на Маришкия басейн президентът посочи условията за производство на зелен водород, както и проект, разработван от Минно-геоложкия университет и Техническия университет – София. Темата държавният глава обсъди на няколко срещи с ръководствата на двете учебни заведения, които работят по изследване на пространства под този регион за съхраняване на енергия в големи количества по екологичен и природосъобразен начин. Чрез фотоволтаична система с мощност над 12 гигавата и компресиране на въздух или вода има предпоставки с проекта да се затвори денонощният цикъл от производство на слънчева енергия и да се съхрани в големи количества за дълго време. „По този начин можем да балансираме и енергийните системи на страните около нас“, заяви Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Българският държавен глава съобщи, че в рамките на Конференцията за изменението на климата в Египет ще представи кандидатурата на България за домакинство на международния форум през 2024 г. – COP29. Румен Радев  призова за сериозни амбиции предвид възможностите на страната ни. България вече активно работи за одобрение на кандидатурата за домакинство. „Наред със стабилното геополитическо позициониране на страната, това ще има огромен принос към икономиката и към нашата социална система“, заяви Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
497 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.08 | 19:57

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини