Министрите Стела Балтова и Бойко Рашков обсъдиха съвместни мерки за предстоящия летен сезон

  • 17 май 2021 16:35

  • 1019
  • 2
Министрите Стела Балтова и Бойко Рашков обсъдиха съвместни мерки за  предстоящия летен сезон
© Getty images

На работна среща министърът на туризма Стела БалтоваСтела БалтоваСтела Балтова е служебен министър на туризма в кабинета на Огнян Герджиков. С указ на и министърът на вътрешните работи Бойко РашковБойко РашковРашков е роден на 28 септември 1954 г. в с. Огняново, област Благоевград. Завършва право в Софийския обсъдиха най-неотложните съвместни мерки и действия, които да обезпечат сигурността на туристите в настъпващия летен сезон, съобщават от Министерство на туризма.

Министър Рашков заяви, че МВР активно се подготвя за летния сезон и осъществяването на безопасността на туристите през Лято 2021 с акцент върху българското Черноморие.

Проблемите с чадърите са на път да съсипят летния сезон

В същото време пПредставители на туристически организации, летищата и туроператори предложиха спешни мерки за спасяване на летния сезон.

Бизнесът настоява да бъде изготвен ясен график за всички дейности, които ще бъдат изпълнени в сектора за следващите 2 месеца. Според тях спешните задачи са четири: облекчен режим за влизане на туристи в страната от 1 юни, масирана дигитална и офлайн маркетингова кампания, приоритетно ваксиниране на заетите в туризма и публикуване на условията за кандидатстване за държавната помощ в размер на 35 евро за доведен турист с въздушен превоз.

Министерството на здравеопазването да допусне с цел туризъм на граждани от всички страни свободно, а децата до 16 години да не се тестват, искат от бизнеса. Както и да бъде разработен протокол в случай на заразени туристи.

МвнР да започне разговори за възобновяване на полетите от и до русия и да се облекчат процедурите за издаване на визи на гражданите от тази страна. Подписалите писмото настояват средствата за реклама да се инвестират в кампании на основните пазари, като се акцентира върху безопасността на България като дестинация.

От бизнеса искат още да се създаде достъпна и ефективна инфраструктура за COVID-19 тестване на туристите от страна на Министерството на здравеопазването. „Ако бъде изпълнена заявената към момента полетна програма на летища Бургас и Варна, за пиковите месеци на лято 2021, очакваме около 250 000 пристигащи пътници на летище Бургас и около 125 000 на летище Варна, като очакваме голяма част от тях да имат необходимост от тестове за COVID-19 при заминаването си“, се казва в писмото.

Последвайте канала на

Novini.bg
1019 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Lisaqujaa

2021.05.18 | 09:36

2
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Monicaofloa

2021.05.18 | 08:05

1
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B

Добави коментар

Водещи новини