Министър Балтова участва в Кръгла маса, посветена на Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България

  • 14 юни 2021 19:58

  • 350
  • 1
Министър Балтова участва в Кръгла маса, посветена на Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България
© Министерство на туризма

Министърът на туризма Стела БалтоваСтела БалтоваСтела Балтова е служебен министър на туризма в кабинета на Огнян Герджиков. С указ на участва в Кръгла маса, посветена на Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България и мястото на туризма с акцент върху здравния туризъм. 

На Кръглата маса бяха обсъдени възможностите туризмът да бъде включен в Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България като инструмент за подобряване на здравния статус на населението ни, както и за подпомагане на възстановяването на сектора от кризата, вследствие на Covid-19. Форумът се проведе в Бургас и е организиран от Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. 

България избрана за зам.-председател на Регионална комисия „Европа“ на Световната организация по туризъм към ООН

Министър Балтова запозна участниците във форума с етапите на изготвяне на плана, който е на стойност 6,3 млрд. евро и увери, че средствата няма да бъдат изгубени, въпреки че България пропусна възможността да кандидатства в срок. България започва работа по плана през лятото на 2020 година, без да включи сектор туризъм в рамката на плана за възстановяване и устойчивост.

Когато планът е представен в първия си вариант през ноември 2020г, министерство на туризма сформира работна група за подготовка на предложения за прилагане на финансовия инструмент „Next Generation EU”, която така и не заработва. На 08.02.2021 е сформирана друга работна група за изготвяне на „Визия за дигитална трансформация в туризма“, която изработва предложение.

Министър Балтова съобщи, че амбицията на кабинета е Планът да бъде внесен до края юли и в началото на октомври да има първи постъпления към бизнеса. Тя призова сектора към активна работа, базирана на знания, в това число с институциите и общините.

Служебният министър информира участниците в кръглата маса, че понастоящем е предложено включването на туристическите предприятия като бенефициенти във фонда за енергийна ефективност. Министерството на туризма е подготвило и внесло чрез МРРБ в края на месец май писмо и апликационна форма с искането този компонент да бъде допълнен и разширен с конкретни параметри за реализиране на мерките за енергийна ефективност на местата за настаняване и конкретен бюджет от 240 млн. лв.

Към момента туризмът е предвидено да получи подкрепа хоризонтално и в рамките на Стълб 1 “Иновативна България”; Компонент „Интелигентна индустрия”; Инвестиция 2: Програма за икономическа трансформация. 

Министър Стела Балтова ще проведе среща в Бургас за готовността за летния туристически сезон

Програмата предвижда предоставяне на целева подкрепа на българските малки и средни предприятия в основните проблемни области, които забавят трансформацията към цифрова, зелена и ресурсно ефективна икономика.

Механизмът за възстановяване и устойчивост е основен елемент на NextGenerationEU с бюджет от 672,5 млрд. евро за заеми и безвъзмездни средства в подкрепа на реформите и инвестициите на държавите от ЕС. Целта е да се смекчат икономическите и социалните последици от пандемията от коронавирус и да се повишат устойчивостта, издръжливостта и подготвеността на европейските икономики и общества за предизвикателствата и възможностите на екологичния и цифровия преход. Държавите от ЕС работят по своите планове за възстановяване и устойчивост, за да получат достъп до средствата в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост.

Novini.bg
350 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.06.14 | 20:21

1
Трябва да се търси вече отчет на новите,колко гербераста са Е.Б.А.Л.И днес примерно,за стимулиране на действията,всеки журналист трябва да ги пита,примерно Рашков,колко гербераски свинтера разчекна ти днес.

Добави коментар

Водещи новини