Проблемите с чадърите са на път да съсипят летния сезон

  • 16 май 2021 13:51

  • 3740
  • 22
Проблемите с чадърите са на път да съсипят летния сезон
© Pixabay

Най-спешната и работеща антикризисна мярка е държавата да направи нужните постъпки като собственик на плажната ивица и да осигури безплатни чадъри за почиващите, заплатили нощувка в място за настаняване и много евтини плажни пособия за останалите туристи. Това е категоричен председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев.

Видно е от действията на управляващите, туризмът продължава да не бъде приоритет за държавата, въпреки че е структуроопределящ отрасъл за българската икономика и допринася за близо 13 на сто от БВП на страната. Всички останали европейски страни осигуриха помощи за целия туристически сектор, който е сред най-засегнатите от кризата и целево подпомагане за хотелиерите, които са основните инвеститори в туризма. В ЕС компенсираха собствениците на места за настаняване със 70 на сто от оборотите им за последната година преди корона кризата, държавните им глави, премиери и министри постоянно водеха разговори с потенциалните си пазари, уверяваха бъдещите си гости в безопасност, търсеха начини за промоции, реклама, запазване на традиционните пазари и привличане на нови.

У нас във фокуса на Министерство на туризма през последните 6-7 години основно бяха интересите на концесионерите, които всъщност играят ролята на посредници с благословията на държавата, подчерта Щерев.

В момента временните стопани на плажовете извиват ръцете на хотелиерите и настояват те още сега, до 25 май да предплатят 50% от чадърите пред хотелите, които предоставят безплатно на своите гости, въпреки че сезонът е несигурен. При това преотдават ивиците, получени срещу такса за държавата, на цени от 5 до 7 пъти по-високи от това, което плащат за стопанисването им. И в същото време цялата грижа по поддържане и почистване на ивиците остава за новите наемателите, а и самите чадъри и шезлонги са собственост на хотелиерите. Концесионерите в най-добрия случай осигуряват спасители и медицинско обслужване и при този наистина сравнително нисък разход да се реализира марж на печалба от 5-7 пъти е необяснимо.

БХРА: Туристическият бранш е в безтегловност

В момента хотелиери от цялото Черноморие масово притеснени звънят в офисите на БХРА, защото няма как да предплатят 50 на сто от сумите за чадърите, при това на тези завишените и напълно непоносими спрямо ситуацията, в която се намира бизнесът, цени до 25 май. Още повече че хотелиерите са най-засегнатите от кризата, единствените в туризма, които бяха оставени без целева помощ от държавата и липса на яснота дали въобще ще има туристи в курортите през това лято. Никой не помогна на бизнеса, нито чрез мораториум върху кредитите, за който БХРА настоява неколкократно, нито чрез осигуряване на евтини заеми за оборотни средства, потребителски кредити за персонала, целево подпомагане по 2000 лева на стая за покриване на текущи оперативни и постоянни разходи, за да се подготвят хотелите са сезона и да наемат персонал или чрез изкупуване на дялове в компаниите от страна на държавата с опция за обратно изкупуване. Всички тези идеи и възможности удобно се пропускат от управляващите, а хотелиерите са единственият сектор в туризма останал без държавна подкрепа. Което може да се окаже фатално за целия сектор, защото няма как да има туризъм, ако няма отворени качествени места за настаняване, в които гостите да отседнат. Още повече, че това е втора нулева година за някои от колегите, след фалита на Томас Кук, който завлече хотелиери с огромни средства, които и до ден днешен не са възстановени, подчерта Щерев.

От БХРА са търсили контакт със служебния министър на туризма Стела Балтова и зам.-министъра на туризма Даниела Стоева, но към момента не са получили обратна връзка. Притеснени сме, че явно вече е прекратен бързият и навременен конакт между бизнеса и министерството и не можем да се надяваме на незабавните реакции в отговор на посочените от сектора проблеми, както бе под ръководството на Марияна Николова и отново се връщаме в епохата на безвремие, бездействие и нечуваемост, позната ни до болка през 6-те години управление на Николина Ангелкова, обясни Щерев

Не знам какви по-важни задачи имат към момента, които им пречат да отговорят или да организират среща по темата от това, че летният сезон е пред провал, заяви председателят на БХРА Щерев. Ако хотелиерите не подпишат в момента договори за наемането на плажната ивица и предоставянето на безплатни чадъри на туристите, които хотелиерите и чуждите туроператори съответно вече са включили в каталозите си, ще последват рекламации, които няма да са никак малко, предвид факта, че основното, заради което се записват за почивки в България, е плажът. А чадърите са включени в договорите и каталозите за това лято, тъй като през 2020 г. бяха уверени на няколко пъти, че през следващите 2 години чадърите на плажа ще са безплатни или цената им ще е намалена поне наполовина. Затова и от БХРА призовават правителството да организира възможно най-бързо срещи с концесионерите и да вземе необходимите спешни решения, които да не са в ущърб на туризма.

Председателят на БХРА подчерта, че вината за цялата ситуация е в държавата, която е единствен стопанин на плажовете и като такъв е преценила да ги отдава на концесия, „затваряйки си очите“, че всъщност тези договори са посреднически, а ивиците впоследствие се преотдават значително по-скъпо на инвеститорите в курортите. Според Щерев концесионери и хотелиери умишлено са противопоставяни едни срещу други от страна на държавата, въпреки че двете страни на този изкуствено създаден спор реално имат една и съща цел – да предоставят качествена услуга на гостите. БХРА настоява за безплатни или евтини чадъри още от март 2020 година.

Ако чадърите и шезлонгите не са част от предлаганата услуга и не са включени в туристическите пакети, няма как летните ни курорти да са конкурентни на други дестинации като Гърция, Турция и дори Египет, в които туристите ползват безплатни пособия на плажа, като част от цената на ваканцията си, подчерта Щерев. Няма и друго място на света, в което ивиците денем да са плаж, а вечер да се превръщат в дискотеки. Всъщност, не бива да забравяме, че ваканционните туристи идват основно заради плажа, морето и слънчевото време, а не заради купона, както наскоро ресторантьор на статуквото твърдеше, категорични са от БХРА.

Въпреки настояванията на БХРА през последните месеци този въпрос да се реши, държавата отново бездейства в ущърб на интереса на туристите, категоричен е Щерев. 8 милиона лева, колкото получава годишно държавата от отдаването на плажовете на концесионери и наематели ли струва оцеляването на туризма, който внася стотици пъти повече средства в бюджета, питат от БХРА.

Председателят на организацията подчерта, че липсва и целева политика за привличане на първо място на българските туристи в родните курорти и дестинации. Българите са основните ни клиенти и държавата трябва да помисли как да ги стимулира да изберат ваканция у нас. Сред вариантите са например държавата да изплаща обратно до 25 на сто от похарчените средства за ваканция до определена сума на всички ваксинирани българи, като стимул за имунизация. Или пък държавата да плати до 50 на сто от стойността на почивката за всички от първа линия на битката срещу коронавируса като лекари и учители. Според мен обществото е длъжно на тези хора и трябва да измисли варианти да им покаже своята благодарност, обясни Щерев. Това е доказан и изпитан механизъм, който нашите конкуренти използват, за да развият вътрешния си пазар.

Ако искаме да не се създават и допълнителни проблеми в без това изключително натегнатата обстановка, незабавно трябва да се реши и другият спешен въпрос – за обявяване на мораториум върху кредитите, за да може поне отчасти временно да се успокоят хотелиерите, че техните инвестиции са защитени и да могат качествено да обслужат туристите, подчерта още Щерев.

Novini.bg
3740 22

Свързани новини

Коментари 22

Добави коментар
Мишо

2021.05.16 | 16:53

14
Каква е тази тъпа тема с чадърите. Хората търсят евтино спане, добра и нескъпа храна, чисти стаи и културен и вежлив персонал. Който го предложи ще има туристи. Който не го предложи значи не иска туристи.

2021.05.16 | 18:53

22
Тема е,зщото у нас чадърите са по скъпи от стая с телевизия,климатик и баня.

2021.05.16 | 18:43

20
Ти си прецени дали го предлагат това дето си го написал щом на границата има опашки въпреки чакането и тестовете а нашите плажове са празни.

2021.05.16 | 18:41

19
Най вече бягам от простотията и постмутренски мутри ,дето не са мръднали във времето и се изживяват още като такива , Всичко бие на евтения цигания и простотия по черноморието ,дори и руснаци англичани и изпаднали поляци ни загърбиха .

2021.05.16 | 18:39

18
Да и като оти/де на пла/жа, 20 лева паркир/ане и 40 лева чад/ър с два шезл/онга,няк/ви му/три ти му/чат,ме/ста за без чад/ъри са в камана/ците накрая и ма/ча свър/шва.Вече пл/ажа е по скъп от стаята.Те за то/ва,то има и още ама си тре/бе да го ус/етиш на мяс/то,ти май не си ход/ил скоро на наш/ето ла/йноморие.
Советский Гражданин

2021.05.16 | 14:49

4
Болхары, присоединяйтесь к Евразийскому Союзу !
Bai hui

2021.05.16 | 18:50

21
I would like to put my penis in your ass hole please!
Българин

2021.05.16 | 16:01

9
Чакайте, тъпи колхозници.
бкп в белене!

2021.05.16 | 17:44

16
само вашите избиратели - мангасарите и помаците ще ви гостуват, другари!!!

2021.05.16 | 18:28

17
Че те са и на болшевиките герберасти манговците,справка кметски избори София манго сложи стария кмет.

2021.05.16 | 14:45

3
На какво на що,тва онова щяло да съсипе,а на границата за Гърция опашки от сега,принудихте хората с глупоста и кражбите си да бягат да почиват в чужбина,сега си стойте вие в бетона и скъпите чадъри и празни кръчми.
зелено чооовече

2021.05.16 | 16:59

15
Най вече бягам от простотията и постмутренски мутри ,дето не са мръднали във времето и се изживяват още като такива , Всичко бие на евтения цигания и простотия по черноморието ,дори и руснаци англичани и изпаднали поляци ни загърбиха .

2021.05.16 | 16:46

13
Докогато не се бутне всичко незконно застроено,не се възстанови в предишния му вид и кожодерите не станат хотелиери нищо няма да се оправи,веднъж загубиш ли клентелата после трудно се връща,а те направо изгониха хората с лакомията и некъдърноста си.

2021.05.16 | 15:58

6
Вече и безплатни нощувки да пуснат няма да върнат хората.
НОВО ПЕТ

2021.05.16 | 15:58

5
ПЛАЖОВЕТЕ ДА СЕ ДАДАТ ЗА СТОПАНИСВАНЕ ОТ....ХОТЕЛИТЕ
Любо

2021.05.16 | 16:28

12
А може и самата държава да си ги поддържа..Аз лично мога да отида да бачкам на морето като държавен служител който да взима такси за шезлонги и чадъри..2 лв за чадър вместо 8 и 2 лв за шезлонг вместо 8 ,така хем аз ще си правя някакви пари отгоре хем клиентите доволни хем заплатата ще ми върви хе плажовете ще се поддържат --всичко е ок
XXX

2021.05.16 | 16:24

11
САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО МОЖЕ ДА НИ СПАСИ ОТ ЛЪЖИТЕ КОРУПЦИЯТА РЕКЕТА И КРАЖБИТЕ НА ГЕРБ И О.П САМО ТЕ ПРЕДЛАГАТ ИСТИНСКА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЯХ АКО ИСКАТЕ БОРБА СЪС МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ И ФАШИСТИТЕ ОТ О.П И ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ ЕДИН ШОУ МЕН ЩЕ РЕШИ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ
феникс

2021.05.16 | 16:23

10
Н.и.к.ъ.д.е. ...в.... с.в.е.т.а. ...го няма тоя ...п.р.о.б.л.е.м... с ч.а.д.ъ.р.и.т.е,....само в Б.у.л.г.а.р.и.с.т.а.н......П.р.е.д.и.... години с.я.д.а.м. ...на... б.а.р.б.а.р.о.н.и.т.е ...на Какао..Плажа е взет на концесия от мутрите на ВИС 2 които ...д.ъ.р.ж.а.т..... Какао и цялата там плажна ивица....П.о.р.ъ.ч.в.а.м. ...си голяма водка,....р.е.д.... б.у.л... и... в.о.д.а.....Сметка 34 лв,,,идва.. н.я.к.ъ.в. ...М.А.Н.Г.А.Л. ....и ме пита ==ЩЕ ПОЛЗВАШ ЛИ ....Ч.А.Д.Ъ.Р.А.....Д.о.р.и. ...ми говори на ТИ..Казвам му че съм клиент на ....з.а.в.е.д.е.н.и.е.т.о. ...и ч.а.д.ъ.ри.т.е... доколкото виждам са към з.а.в.е.д.е.н.и.е.т.о......Вика--те се плащат о.т.д.е.л.н.о......Казвам му че няма да го платя и ако иска да го сваля..СВАЛИ ГО и така платих след това още 34 лв и общо за 1 час оставих 80 лв с бакшиша и стоях на слънце.....П.р.а.в.е.т.е... си сами сметката какво ни е обслужването и какво ни е нивото..Как да иде човек на това мутроморие..?? За бе.т.о.н.а...,ф.е.к.а.л.и.и.т.е. ...във водата и мръсотията на плажа няма да говоря..БАСТА...имам ли пари на Ираклио и на К.а.в.а.л.а......айде
НОВО ПЕТ

2021.05.16 | 16:00

8
ДЪРЖАВАТА ВЗИМА ВИСОКИ КОНЦЕСИОННИ ТАКСИ, А ИСКА НИСКИ ЦЕНИ НА ЧАДЪРИТЕ....КАК ДА СТАНЕ......
НОВО ПЕТ

2021.05.16 | 15:59

7
В АЛБЕНА КАК СТАВА С ЧАДЪРИТЕ.....

2021.05.16 | 14:28

2
Само да бях чадърите здраве му кажи отиваш няма места за паркиране веднага идват паяци или услужливо ти предлагат паркинг на космическа цена после идва бетона и накрая фекалиите.

Добави коментар

Водещи новини