Ева Майдел: Намаляваме драстично таксите за парични преводи в евро

  • 30 август 2018 10:43

  • 1079
  • 5
Ева Майдел: Намаляваме драстично таксите за парични преводи в евро
© Фейсбук

Таксите за парични преводи в евро от и към България ще намалеят драстично. В момента те са най-високите в целия Европейски съюз, но с регламента, по който съм докладчик за Европейския парламент, ще ограничим банките да използват такси за преводи в евро, равни на тези за вътрешните преводи в лева. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на представянето на доклада си в Комисията по парични и икономически въпроси на Европарламента.

В момента в Европа има две категории потребители на платежни услуги - тези в Еврозоната, за които преводите в евро са много ниски или нулеви, и тези в страните извън Еврозоната, които плащат доста високи такси. Според изследване на Делойт, банките в България поддържат най-високите такси в ЕС за получен превод в евро - между 30 и 60 лева за превод от 10 евро. С предложенията в моя доклад ще допринесем за еднакво третиране на всички европейски граждани и бизнеси, което ще доведе до почти 1 милиард евро спестявания на европейците на година, обясни Ева Майдел.

Българският евродепутат предлага и засилване на регулацията при плащане с карта или теглене на пари от банкомат в чужбина. Потребителите да имат повече информация при какъв курс се обменят парите им и да имат право на избор, ако има различни възможности за превалутиране.

Докладът на българския евродепутат беше приет положително от повечето политически групи в Европарламента. Предстоят преговори по поправки на други евродепутати и гласуване на финалния текст от Европейския парламент през ноември. Очаква се регламентът да влезе в сила през първата половина на 2019 г.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1079 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
дядо Тричко

2018.08.30 | 18:30

5
Дрън , дрън !!!
Stamat

2018.08.30 | 16:37

4
Не се притеснявай Майдел!Банките ще измислят друг вид такси за превод напр.:"Услуга прием банкноти на гише" и пак ще са отгоре!Да не забравяме, че си имат и свое лоби сред еврочиновниците и даже ерокомисарите, ти да знаеш!
Бенчо Бенчев

2018.08.30 | 12:52

3
Моите консултанти, Митьо Очите и Пейко Янков, честно разработиха благотворителния ни бизнес от импорт на "висококачествена паста". Ние издържахме БКП/БСП и Румен Радев години наред, а те за благодарност сега ни изоставиха. Но ние не се сърдим: за червената идея сме готови да внесем още тонове от латиноамериканската паста!
опорна то4ка

2018.08.30 | 11:05

1
А таксите за преводи в рубли кога?
Подпорна точка:

2018.08.30 | 12:28

2
Скоро!

Добави коментар

Водещи новини