Депутати обвиниха Трайков, че заблуждава за шистовия газ

  • 16 януари 2012 18:23

  • 2518
  • 10
Депутати обвиниха Трайков, че заблуждава за шистовия газ
©

Депутати обвиниха министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко, че ги заблуждава, че не е давано разрешение на "Шеврон" да проучва за шистов газ.

Правителството не е дало разрешение на „Шеврон” за нищо, а взе решение, с което натоварва министъра на икономиката, да договори в „Шеврон” подписването на договор, който да му разреши да представи работна програма за проучване, заяви на заседанието на парламентарната икономическа комисия министър Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко, цитиран от "Фокус". "Какво искат да бъде забранено на вносителите? Според Любен Корнезов – да се забрани дейността на „Шеврон”, според Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа – да се забрани проучването и добива на шистов газ, но никой не знае по каква технология се извършва”, каза Трайков.

По думите му, отговорът от ЕК казва, че предвидените в момента разпоредби по всички европейски директиви дават възможност да бъде направена оценка и в момента няма какво повече да се каже. На искането дали може освен екооценка да се прави и ОВОС, от Комисията са отговорили - "това е ваше право".

"Не е имало правителство или министър, който по такъв начин да привлече бранша", заяви Трайков по повод обвинението от Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа, че е взет рушвет от 30 млн., дадени от „Шеврон”.

„Едната лъжа е, че има дадено разрешение за проучване, а другата – че 30 млн. са присвоени от някого. 30-те млн. са част от предложенията на компанията, с което е спечелила конкурса и ще отидат в държавния бюджет”, каза Трайков.

"Трябва да е ясно какво се гласува – хидравличен удар е използван и сега. Възниква въпросът дали забраняваме и хидравличен удар, когато се използва солна киселина. Това няма да отрови почвата, но дали също го забраняваме. И веднага да бъде подписано решение за проучване и добив на шистов газ, до първия сондаж следва да се стигне през 2015 г.", заяви Трайков.

„Голямото ми опасение е, че не искам някога името ми да бъде свързано с нещо, което е във вреда на околната среда, но не искам и да бъда обвинен, че поради невежеството си съм взел решение, което ни е забранило да използваме земните си блага. Това е нерационалният страх, който не се основава на аргументи”, каза Трайков.

„Видяхме в последните месеци, които са времето, през което екипът на моето министерство преговаря по клаузите на договора с „Шеврон”. Във всички месеци след това ние се постарахме да направим перфектен договор, който в максимална степен да защитава интересите на българите. Такъв договор все още не е подписан – няма основания за подписване, няма и работна програма”, каза Трайков.

„Основният мотив, които добронамерените хора дават – „Знаем, че технологията не е много сигурна, има рискове и се изисква голяма отговорност. Ние не вярваме на българската политическа класа, че могат да свършат нещо като хората”. За мен това е много тъжна констатация. Опитваме се да променим нещата”, каза Трайков.

Трайков даде за пример това, че в доклад за общественото мнение се казва, че 78% от хората формират мнението си от телевизията. 64% от хората казват, че биха подкрепили добива на шистов газ, ако има сигурни доказателства, че рискът е минимален. „Решението е ваше. Големият ми страх е, че всички сме чули мнението на тази страна, която е категорично против. Не сме чули мнението на учените”, каза Трайков.

Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа се обърна към председателя на комисията Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на с думите: "Предлагам да се върнем към фактите. Да направите бележка на г-н Трайков, който се държи неуважително към народни представители".

"Фактите са следните – на заседанието на 16 юни 2011 г. министър Трайков казва: С решение номер 717 от 4 октомври 2010 г. е открито производство за търсене и добив на нефт край Нови пазар. Взели сте решение за откриване производство. След това министър Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27 поздравява министър Трайков за тази стъпка. Защо ще ви поздравява тогава, министър Трайков, обърна се лидерът на "Атака" към икономическия министър.

Министър Трайков заяви, че решението от октомври 2010 г. е за започването на конкурса. Министерски съвет възлага на икономическия министър да проведе преговори, заяви той.

Румен ОвчаровРумен Овчаров Румен Овчаров е роден на 5 юли 1953 г. в Бургас. В периода 1979–1984 завършва висше образование в от Коалиция за България заяви, че е дадено разрешение на „Шеврон” за проучване на нефт и природен газ в блок 1 Нови пазар. „Разрешението е дадено още юни месец. Защо не сте го изпълнили в срока от 1 месец, ще трябва да отговаряте пред министър-председателя. Вие не сте изпълнили решението на Министерски съвет с това, че не сте подписали договор. Министър Трайков да не си позволява да заблуждава народните представители”, каза Румен ОвчаровРумен Овчаров Румен Овчаров е роден на 5 юли 1953 г. в Бургас. В периода 1979–1984 завършва висше образование в.

Министър Трайков повтори, че договор не е подписан. „Разрешението е за преговори за такъв договор. Независимо от едномесечния срок, такъв договор не е подписан”, заяви той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2518 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Развигор

2012.02.22 | 20:55

10
Трайков, Нона, ще ходите в затвора!
И. Илиев

2012.02.22 | 20:55

9
Трайков нагло лъже , има го в държавен вестник ;http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=52757 И Волен Сидеров лъже , че е взет рушвет от 30 млн - повече са!
ПРОДАЖНИЦИ!

2012.02.22 | 20:55

8
ВАЖНО! Обади ми се един от нашите представители на преговорите за мораториум. Измамиха ни! Мораториум ще се приеме. Но само до приемане на закона. В който разрешение за проучване и добив ще се дава след ОВОС. Закона ще бъде приет до дни с това отпада и мораториума и шанса за законова забрана. Мобилизирайте се за нови протести!

2012.02.22 | 20:54

7
ТРАЙЧО БЪДИ ПРОКЛЕТ И ЦЯЛАТА ТИ РОДА РАК ДА ХВАНЕ И ВСИЧКИТЕ ТИ ПОЗНАТИ ПО БОЛНИЦИ ДА ГАСНАТ И ЗА ТЕЗИ ПАРИ НА ЦИРЕИ ДА СТАНЕШ И САМО С ШИСТОВА ВОДА ДА ПОЛЗВАШ

2012.02.22 | 20:54

6
На Трайков народа в България достатъчно ясно му заяви, че не иска шистовият газ и скапаната така наречена независивост която е съчинил. От какво още го е страх да не бъде обвинен в невежество след като дори народът излезе по улиците на 12 града с хиляди за да му го каже ясно че е твърдо против?! Ръцете му са свободни да излезе чист от ситуацията. Нещо не разбираме какво точно му пречи? В същото време в Полша доста хора свързани с разрешенията за шистов газ влязоха в съда за подкупи и рушвети. Възникват доста въпроси защо там се е случило и тука как ли ще да е. А корупцията там като нищо няма да е на нашата висота.
Илийчо

2012.02.22 | 20:54

5
Добре, щом не трябва да не се добива газ, но защо да не се проучи дали има? И ако след години се измисли нова технология, по-безопасна и екологична , тогава да се решава какво да се прави. Преди 120г. такива протести е имало и срещу влаковете,защото хората били плашени от собствениците на каляски,че от голямата скорост от 45км/ч, пътниците щели да се задушават!
1

2012.01.17 | 14:01

3
Защото технологията на проучване е също толкова опасна и вредна както и тази на добиване. След време, като се измислят по-безопасни технологии нека се добива шистов газ, но на този етап това е немислимо. Природата и здравето цена нямат!
TED

2012.01.17 | 14:16

4
Schist natural gas development researches for shale oil production drilling in BULGARIA IS A CRIME!
ТЛСМ

2012.01.17 | 14:00

2
Мутренска държава защото са зели подкупа и сега ще прокарат насила закона а когато тук се изтровиме те ще се любуват на природата на разни острови където шеврон и сие никога няма да стъпят....
kkk

2012.01.17 | 14:00

1
Просто без коментар. Но ние сме виновни гледайте Румънците какво правят 5 дена са на протест.Днес са изкарали ковчек на който пише ,че президента им е следващия Чирошеско

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини