Любен Корнезов: Не трябва да допускаме проучване и добив на шистов газ на българска територия

  • 16 януари 2012 17:25

  • 1301
  • 1
Любен Корнезов: Не трябва да допускаме проучване и добив на шистов газ на българска територия
©

На българска територия не трябва да допускаме проучване и добив на шистов газ, защото е опасно. Това трябва да стане със закон, заяви на заседанието на парламентарната икономическа комисия депутатът от ПГ на Коалиция за България Любен Корнезов.

Той представи Законопроект за забрана на проучване и добив на шистов газ, внесен в парламента от лидера на ПГ на Коалиция за България Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на и група народни представители, предаде "Фокус". Съгласно Закона за нормативните актове, законът урежда трайни основни обществени отношения и затова се приема на две четения и с указ на президента. Решенията се приемат на едно четене и в тях няма санкция, ако не се изпълнят. Мораториум означава временна забрана за нещо, което е разрешено. Затова от юридическа гледна точка съм категоричен, че този проблем за шистовия газ, който вълнува обществото, трябва да бъде решен със закон, посочи Корнезов.

Законопроектът предвижда забрана за проучване и добив на шистов газ на територията на България. По силата на закона, се отменят всички разрешения, лицензи и т. н. Не се изисква друг акт. Лицата, които са извършили юридически и физически – с разрешение и без разрешение такива проучвания, трябва в едномесечен срок да внесат доклад какво са извършили и докъде са стигнали. Предвидено е Министерски съвет да внася до 31 март всяка година отчет, доклад пред Народното събрание относно проблема с шистовия газ.
Така гражданите ще имат ясна представа какво върши правителството и държавата, каза Корнезов.

Ако не се спазва законът, се предлагат санкции от 100 000 лв. Във Франция се предвижда санкция до 1 г. затвор и 75 000 евро глоба.
Любен Корнезов припомни, че „Шеврон” е глобявана многократно от много страни, сред които Еквадор и Ангола.

На срещата присъстват икономическият министър Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко, от МОСВ Жаклина Методиева, от Министерски съвет Десислава Терзиева и множество неправителствени отганизации – Ангел Славчев, Иван Хиновски, Илиян Пламенов, проф. Кристалина Стойкова от БАН, Димитър Иванов, Илиян Василев, Петко Ковачев от ПП „Зелените” и други.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1301 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
milen

2012.01.17 | 15:58

1
Чиста вода,чиста земя!- това да е мотото,с което трябва да се прояви отговорност от страна на политиците към природата и хората

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини