БСП: Законопроектът ни срещу шистовия газ не може да бъде отхвърлен

  • 16 януари 2012 16:26

  • 1101
  • 0
БСП: Законопроектът ни срещу шистовия газ не може да бъде отхвърлен
©

Законопроектът за забрана на проучване и добив на шистов газ в България не може да бъде отхвърлен.

Това каза пред журналисти депутатът от ПГ на Коалиция за България и член на парламентарната Комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм Георги Божинов, цитиран от "Фокус, преди заседанието на комисията. На него ще бъде разгледан Законопроект за забрана на проучване и добив на шистов газ, внесен в парламента от лидера на ПГ на Коалиция за България Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на и група народни представители.

"Внесеният от народни представители от нашата коалиция законопроект не може да бъде отхвърлен. Самият метод за проучване и добив на шистов газ, приложен на специфичните природни особености на България, е неприемлив. Този метод носи рискове, които не могат да бъдат предвидени. Срещу внесения от нас законопроект, не могат да бъдат приведени никакви сериозни икономически аргументи. Че има газ за 3000 години, че може да се измерва с трилиони или милиарди кубически нормални метри, че може да доведе до диверсификация в близките 20 години и всичко друго, не почива на сериозни геоложки изследвания и научни данни. Срещу нашия законопроект не могат да бъдат приведени никакви екологични аргументи, които да гарантират, че не носи риск”, заяви Георги Божинов.

„Ние ще гласуваме на първо място за своя законопроект и за предложенията на колегите от другите парламентарни групи. Нека и те да направят така и в залата ще намерим най-доброто решение. България се нуждае от това”, подчерта депутатът от Коалиция за България.
„Ако постигнем днес консенсус по този въпрос, следващият, по който трябва да се замислим, е проблемът за невъзобновимите стратегически природни и минерални суровини на България”, смята Георги Божинов.

Народните представители ще разгледат и две проекторешения – за налагане на мораториум върху проучванията и добива на шистов газ на територията на България с вносител Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа и група народни представители и за забрана на добива на шистов газ и прилагането на метода на хидравлично разбиване и сходни на него методи при проучване и добив на нефт и природен газ на територията на България, внесен от Яне ЯневЯне Янев Яне Георгиев Янев е роден на 22 април 1971 г. в Сандански.   Завършил е математическа гимназия, и група народни представители.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1101 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини