Социолог: Доган ясно каза, че ДПС трябва да зависи от Доган, а не от Ердоган

  • 06 януари 2016 13:46

  • 2802
  • 6
Социолог: Доган ясно каза, че ДПС трябва да зависи от Доган, а не от Ердоган
© glasove.com

От изказването на Ахмед ДоганАхмед Доган Ахмед Демир Доган  е роден на 29 март 1954 година в с. Пчеларово, Добрич, но изкарва голяма част от в края на миналата година не става ясно какъв тип послание има към ДПС за вътрешнополитическото му поведение. Външнополитическото е ясно - ДПС не трябва да бъде зависимо от Турция. Доган много ясно каза, че ДПС трябва да зависи, в най-лошия случай, от Доган, а не от Ердоган. Това каза пред БНР социологът Живко Георгиев.

Той заяви, че очаква по-опозиционно поведение от партията, но не предвижда трусове в електоралната ѝ подкрепа. Според експерта вероятността за предсрочни парламентарни избори е малко по-голяма сега, отколкото в началото на декември: "Може би е нараснала. Не съм твърдо сигурен в това. Все пак основният фактор, от който зависи това, ми се струва, че е волята на управляващите и то на ГЕРБ. Във всички случаи, това е много висока вероятност и то не по обичайните парично-счетоводни съображения – колко ще струва. Във всички случаи това ще зависи от евентуалните развития на взаимоотношенията между основните партии и от ролята, която ще има ДПС в избора на президент".

Георгиев не изключи възможността Борисов да се кандидатира за президент. Той определи като сериозна нуждата от реформи в БСП, а партията като „на сух док“ – за ремонт.

Експертът по борбата с тероризма и бивш дипломат Боян Чуков не изключи появата на нов политически субект в ляво, ако БСП не спре своето затихване. Той коментира, че ДПС винаги е била във властта – официално или не - което не е непременно лошо заради етническия състав на обществото ни, който предполага ангажиране на българските мюсюлмани в политическия живот.

Според мен, след събитията в ДПС, тотално ще бъде скъсана тази почти неприятна за българските граждани връзка между ДПС и Турция. Генерално връзката не може да бъде скъсана, защото една немалка част от тях имат определена позитивна нагласа към Турция и ние не можем да ги лишим от това. Но тези български мюсюлмани са лоялни български граждани. Трябва да правим разликата. Г-н Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в постави в услуга на Турция ДПС през последните месеци и тук е големият проблем, заяви Чуков.

Според него има индикации, че партиите у нас са си дали сметка, че предстоят предсрочни избори и са започнали подготовка за тях. Много вероятно е те да бъдат съчетани с президентските. Борисов има удивителна политическа интуиция, но когато обстановката стане изключително сложна, съветническият му апарат не работи както трябва и не му дава правилните съвети, коментира той: "Конкретен пример – преди време той отиде в Брюксел и започна да рекламира тази буферна зона в северната част на Сирия, която изцяло обслужва националните интереси на Турция и която влиза в противоречие и с руската позиция, и с американската позиция. Тук той допусна една груба грешка, но той има изключителната дарба много бързо да се коригира. Той не е инерционен".

Дори и Борисов да не се кандидатира за президент, със сигурност следващият държавен глава ще бъде този, който ГЕРБ подкрепи, съгласиха се двамата експерти.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2802 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
stoiko

2016.01.07 | 15:41

5
Dogan,mnogo nesta e kazval i mnogo nesta ne e kazval,Dogan e tur4in ne e balgarin.

2016.01.07 | 15:42

6
Доган е турчин, който иска да живее в Европа.
s

2016.01.07 | 15:41

4
Da si zivee v Evropejska Turcija.
сами сме си виновни

2016.01.07 | 15:41

3
Ами така е, щом я докарахме до там, че Доган и Ердоган да казват...

2016.01.07 | 05:46

2
То ,ДПС и преди това си зависеше от Доган-НЕ СЛОВОБЛУДСВАЙ,ГЕОРГИЕВ! И понеже Доган зависи от ДС,следва ,че и ДПС зависи от ДС!? И понеже ДС зависи от КГБ,то следва,че ДПС зависи от КГБ!? И накрая-понеже България зависи от ДПС,то следва,че България зависи от КГБ! От там нататък...няма никой...дори и България!

2016.01.07 | 03:20

1
Доган не е глупав!

Добави коментар

Водещи новини