Кандидатката за президент на РСМ: Ще кажа на Румен Радев, че нито един договор не е вечен

  • 02 май 2024 18:49

  • 3299
  • 18
Кандидатката за президент на РСМ: Ще кажа на Румен Радев, че нито един договор не е вечен
© Булфото (архив)

Първите стъпки на издигнатата за кандидат-президент на Република Северна Македония (РСМ) от ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска ще бъдат регионални, със съседите на страната тя ще разговаря „за регионалната политика и за очакваната подкрепа от тях”, това стана ясно от предизборен дебат между нея и другия кандидат – Стево Пендаровски, които ще се явят на балотажа на 8 май, предаде БТА.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1292

„Искам да обясня, че дори когато има преговорна рамка (с Европейския съюз), заплахата с вето не е логична. И че е възможно, дори когато преговорната рамка е такава, тя да се приложи чрез друго тълкуване. Например, ако се каже, че няма да бъде използвано вето по въпроси на идентичността, по исторически въпроси, за протоколите и други подобни, а за критериите от Копенхаген, ще се съглася напълно. Мисля, че е време, когато правителството (на Северна Македония) се смени, да се чуе и ние какво мислим. Защото това е диалогът, необходим за добросъседските отношения”, заяви Гордана Силяновска в предизборен дебат по ТВ Телма с кандидата за втори президентски мандат, издигнат от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Стево Пендаровски.

На въпрос какво ще бъде нейното послание при първата ѝ среща с президента на България Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, Силяновска заяви, че ще му напомни, че нито един договор не е вечен и може да бъде променен, че Договорът за приятелство и добросъседство с България е включен в преговорната рамка, както и че в него "няма нито дума за конституционните промени".

„Рядко има друга държава, в чиято конституция правата на малцинствата да са защитени, както тук. Българите и сега са защитени, защото влизат в категорията „други”. Същността е да се защитят правата на малцинствата. Българите тук (в Северна Македония) са защитени. В България нямат никаква защита, защото там (в конституцията) няма нито един член, а България е страна и по Рамковата конвенция за защита правата на малцинствата, и по Конвенцията за регионалните и малцинствените езици, но не я е ратифицирала. Така че има противоречие с Договора за приятелство, който е част от преговорната рамка, а след това и с тези комисии, които могат да я допълват и да отварят нови възможности за вето”, заяви Силяновска.

„Това е реторика на човек, който не разбира, че ние сме държава, която иска да стане член на ЕС и получаваме условия от други държави, включително и съседите, които вече са членове на ЕС. Това е реторика, сякаш ние вече сме в ЕС и поставяме условия на други, които тепърва искат да станат членове. В преговорната рамка са и договорът от Преспа и Охридският рамков договор. Най-висшият политически орган в Европейския съюз - Съветът на ЕС, казва, че промяната в конституцията е политическата предпоставка за отваряне на преговорните глави, а преговорната рамката е онова, което ще се случи по-нататък (в преговорите). Така че не може да издържи тезата - "ние не сме против европейската преговорна рамка, но сме против промяната на конституцията”, посочи от своя страна Пендаровски.

По думите му вписването на българите в конституцията на Северна Македония „не унищожава Македония, както не унищожава македонците и така се запазва целият македонски код”.

„От множеството български искания, които пряко атакуваха македонската идентичност отпреди три години и писмено бяха изпратени до висшите представители в Брюксел чрез техния посланик, стигнахме само до това последно искане - българите (да бъдат вписани) в конституцията, което е огромна крачка напред. Защото всички останали искания от България бяха към нашата идентичност, като македонци, които говорят македонски език и те бяха отхвърлени не само от нас, но и от Европа. Така че това е искане от Европа”, заяви Пендаровски.

Друго изявление на Силяновска, това че няма да използва името на държавата, съгласно договора от Преспа с Гърция, също беше обект на коментар в дебата.

„Когато казах, че няма да ползвам "Северна", нямах предвид, че ще махам табелите пред институциите, по време на международни конференции или при двустранни срещи. Аз говоря за себе си. Правото на самоопределение също е лично право и никой не може да ти нареди да използваш нещо, което умът и сърцето ти не приемат. Ще го уважа, но няма да използвам Северна, ще използвам Македония. Така че, когато говоря, ще казвам Македония, Македония, Македония, нека „Северна Македония” си стои (като надпис) пред мен. Аз говоря от свое име. Никой не може да ми каже какво ще използвам, това казва Сократ. Не може да се изпраща нота от Гърция за изказване, за правото на мнение и свободно изразяване. Напротив, нека Гърция направи нещо за прилагане на Преспанския договор” заяви Силяновска.

Пендаровски ѝ отговори, че е невъзможно конституционното име да не бъде използвано, когато се говори „в ООН, в ЕС, НАТО и други международни институции”.

„Когато си президент, имаш право на лично отношение само в семейството си. Само в къщи можеш да кажеш "вечна Македония", "Македония завинаги". Невъзможно е, когато си на трибуната в ООН, когато си в НАТО, когато отиваш в ЕС, когато си в Съвета на Европа. Не можеш. Гърция първа ще изпрати нота, всеки друг ще изпрати нота. Това означава блокада и изхвърляне от НАТО, като организация, в която ние едва влязохме и която е много важна за нас, нещо, което и опонентката ми пише в програмата си”, заяви Пендаровски.

Балотаж в РСМ: Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ с голяма преднина пред Стево Пендаровски

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3299 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар

2024.05.25 | 06:45

18
❤️ Г­­о­­­р­е­­щ­­и­­ ­­­м­­о­м­и­­ч­­­е­­­т­а­­­ ­­в­­и­­­ ­­о­­ч­­­а­­к­­­в­­а­­т ­­-­­ X­­1­­8­­.­­­F­­­U­­­N
Георги Илиев Митев

2024.05.03 | 05:03

17
Властимащите в Република България се главозамаяха от робското мислене на българите в България.

2024.05.02 | 23:30

16
Никога ПО-ВЕЧЕ ТЕЗИ ПРЕДАТЕЛИ на НРБългария - СДС ДПС ГЕРБ ПП ДБ - членове на БКП и ПРЕДАТЕЛИ на БКП. ПРОМЯНАТА - ПРЕДАТЕЛСТВОТО и ПРОДЪЛЖИТЕЛИ на ПРОМЯНАТА - ПРЕДАТЕЛСТВОТО - СДС ГЕРБ ДПС ПП ДБ - ПРЕДАТЕЛИ АНТИБЪЛГАРИ (ГРЪКИ АРМЕНИ ГРУЗИ РУМЪНИ МОЛДОВИ УКРИ ФРАНКО-АНГЛО-ГЕРМАНИ ОСМАНИ АМЕРИ ВСИЧКИТЕ ЛАТИНИ ПОМАКОЙ) членове на БКП ПРЕДАЛИ БКП още в 1985г. дори и малко по рано ~ от 1984г. Предателството на Развиващият се Комунизъм в СИВ и Варшавския Договор започва от 1985г./1984г. от Украинеца БАНДЕРОВЕЦ Михаил Горбачов внедрен от Умиращият Запад Украински предател от УССР в СССР. През 1985г. по негов план е извършен Атентат на гара Буново в БГ от бъдещите ДПС, за да се предизвика разпад на Варшавският договор, който да започне от Втората след СССР по МОЩ във Варшавския Договор НРБ. Планът НЕ УСПЯВА и през 1989г. Предателя последовател на Бандера, Михаил Горбачов, който е бил Предател от дете на ГЕРМАНСКИТЕ НАЦИСТИ от ВСВ разпуска СИВ и ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР, а 1991г. Разрушава и СССР, като целта му е да разруши и РОССИЯ, но е спрян от ЕЛЦИН вследствие на недоволството на Руския и Украинският народ от Предателството и Разрушаването на СССР от Горбачов, това е единствената заслуга на слабият ЕЛЦИН. Украински Бандеровци на Горбачов са замесени в Атентата на гара Буново от 1985г. и Възродителният процес в НРБ. По това време, както и сега нито Българите, нито Украинците НЕ СА ИСКАЛИ ДА се отделят и да тръгват срещу РОССИЯ, но имплантирани платени Предатели са Назначени да Управляват БГ и УССР. В БГ СДС губят изборите, но ги оспорват и не ги признават, извършват се втори манипулирани избори на които им е ОТЧЕТЕНА МАНИПУЛИРАНА ПОБЕДА. СЪЩАТА ситуация по това време е и в УССР, Украинският НАРОД НЕ ОДОБРЯВА отделяне на УССР от СССР, но УССР е отделена против Волята на Украинският Народ, чрез Манипулации. ТАКА ЗАПОЧНА ПРОМЯНАТА още от 1985г. и ПОСЛЕДВАЛИЯТ я 35г. ПРЕХОД ОТ КОМУНИЗЪМ В ЗАПАДНА ДЕМОКРАЦИЯ - ФАШИЗЪМ. Полит. - Икономическата Война след 2020г. започнала още от 1945г. веднага след края на ВСВ на Яловите САЩ - СЕТА с Колониалния Ялов ЕС - Шенген ПРИКЛЮЧИ. ЕС - ШЕНГЕН е ТОТАЛНО ПОГУБЕН БЕЗ НАДЕЖДА за БЪДЕЩО РАЗВИТИЕ. Западната ОИСР (САЩ СЕТА + ЕС ШЕНГЕН) е БЕЗ ШАНСОВЕ за РАЗВИТИЕ, следва РАЗРУХА и САМОУНИЩОЖЕНИЕ. БЪЛГАРИЯ СРОЧНО ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕОРИЕНТИРА КЪМ БРИКС - РУСИЯ, КИТАЙ, ИНДИЯ, ИРАН, СЕВЕРНА КОРЕЯ, ВИЕТНАМ, КУБА, ВЕНЕЦУЕЛА, НИКАРАГУА, АРАБСКИЯ И АФРИКАНСКИЯТ СВЯТ. СРОЧНО, ОЗНАЧАВА ВЕДНАГА!

2024.05.02 | 22:34

15
САЩ да ни върнат Македония, Западните покрайнини и Беломорска Тракия.
ристе

2024.05.02 | 22:31

14
Мама ти да е.ва олигофрена
ристе

2024.05.02 | 22:30

13
А бре урод ти нямаш ли почивен ден?????!!!

2024.05.02 | 19:41

1
РУМБАТА СЪЩО НЯМА ДА Е ВЕЧНО ПРЕЗИДЕНТ
До долния

2024.05.02 | 21:45

12
На майка ти у шундата паразит

2024.05.02 | 20:12

2
И ТИ ВЕЧНО , НЯМА ДА СИ ИЗМЕТ НАЛИ?

2024.05.02 | 21:34

11
Будали нас*Ани. Плюят братята си докато абанци ги превземат.

2024.05.02 | 20:13

3
САЩ да ни върнат Македония, Западните покрайнини и Беломорска Тракия.

2024.05.02 | 21:19

10
и парите за самолетите 6 МИЛИАРДА !!!

2024.05.02 | 20:58

8
И одринско, молдова и одески окръг.

2024.05.02 | 20:21

5
И предмосковието ,и Крим

2024.05.02 | 21:00

9
Никой сърбин не е вечен и накрая висва на върбете!

Добави коментар

Водещи новини