Мерджанов: Отмяната на забраната за дарения за МВР ще доведе до политизация в дейността му

  • 07 януари 2016 13:47

  • 1455
  • 3
Мерджанов: Отмяната на забраната за дарения за МВР ще доведе до политизация в дейността му
© Булфото

Отмяната на тази забрана настъпи още с приетите промени в закона за МВР, които бяха внесени от тогавашния министър Веселин Вучков и приети с мнозинството на ГЕРБ. Това каза пред БНР Атанас Мерджанов от БСП по повод отмяната на забраната МВР да получава дарения.

"Учудващо е, че тогава на нашите призиви и несъгласия никоя от медиите не обърна внимание. Г-жа Бъчварова е само изпълнител на едно законово решение, което беше публикувано в брой 14 на 2015 г. Фактически ние се връщаме в ситуацията през 2011 г. при първото правителство на Борисов, където министър беше Цветан Цветанов и знаете какъв скандал се получи с даренията и ясната и категорична осъдителна оценка на Европейската комисия, изразена от Марк Грей", заяви социалистът.

Според Атанас Мерджанов една такава практика е недопустима: "Прилагането на тази законова норма е едно признание за финансовото безсилие, което демонстрира сегашното политическо ръководство на МВР. По този начин практически е налице политизация в дейността на МВР. Според промените в закона МВР може да приема дарения от общини, държавни структури и предприятия и международни организации. Почти всички големи области се управляват от кметове на ГЕРБ, навсякъде в бордовете на държавните предприятия със 100% държавно участие са назначени представители на управляващото мнозинство. Така практически тези, които получават даренията, се поставят волно или неволно в зависимост от тези, които даряват".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1455 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
манев

2016.01.10 | 17:37

3
Специалистите по всичко пак дадоха "компетентно" мнение.
Фори

2016.01.08 | 10:11

1
Герб купиха и МВР!

2016.01.10 | 17:37

2
Фори светулката ли?

Добави коментар

Водещи новини