Фандъкова категорична: В София няма изборен туризъм

  • 25 юни 2015 11:42

  • 1113
  • 2
Фандъкова категорична: В София няма изборен туризъм
© Булфото

За съжаление чух много изказвания и манипулации за изборен туризъм в София. Според тях роми специално се регистрират заради изборите, което категорично не отговаря на истината.

Това заяви днес в Столичния общински съвет кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска. Тя припомни, че през 2012 г. бе променен Законът за гражданските регистрации, което е дало възможност за сериозен контрол при тези регистрации. По мое нареждане районните администрации стриктно следят и спазват закона, и отказват регистрация при самонастаняване или струпване на един адрес, посочи кметът Фандъкова. Тя каза, че в подобни случаи районните кметове подават информацията към органите на реда. Практиката да се регистрират много хора на един адрес е установена още преди 2011 г. от районните кметове. Те обаче изискват документ за собственост, регистриран договор за наем или нотариално заверена декларация от собственика на имота със съгласие за настаняване. Даже практиката на много от колегите е да изискват от самия собственик да отиде лично и да заяви на място съгласието си в неговия дом да бъдат настанени определи лица, подчерта Фандъкова.

Тя каза, че хората, които се самонастаняват, не могат да представят такива документи и, съответно, им бива отказвана регистрация, което през последните години е абсолютна практика. Що се отнася до "Орландовци" в район "Сердика", столичният кмет съобщи, че населението там е 18 716 души. Според справките от районната администрация от януари тази година досега няма увеличаване на броя на адресните регистрации спрямо същия период на миналата година, напротив, те са по-малко, отбеляза Фандъкова.

Тя се обърна към политическите сили в СОС да не се поддават на манипулацията, че чрез адресните регистрации на граждани от ромски произход ГЕРБ може да спечелят изборите. Нека си дадем сметка, че за да се обърне изборен резултат в София, е необходимо да бъдат регистрирани около 200 хиляди души. Това значи тук да се премести един от големите български градове, което звучи несериозно, каза столичният кмет, предаде БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1113 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.06.25 | 17:11

2
нали така печелят изборите ГЕРБ с циганите за справка на последните избори гласуваха едва 17% от имащите право на глас жители на София от който колко са цигански гласове ?

2015.06.25 | 17:11

1
Fanduk-znae6 li ze si kurva ??

Добави коментар

Водещи новини