Преди вота: на места новите жители са в пъти повече от преди

  • 01 октомври 2023 20:17

  • 1572
  • 4
Преди вота: на места новите жители са в пъти повече от преди
© бТВ
Слушай новината Слушай новината

Нови сигнали за изборен туризъм. Ръст на новорегистрираните в първите месеци на годината в някои общини в страната - това показват данните на Института за развитие на публичната среда, пише бТВ.

На места новорегистрираните са десетки пъти в повече, отколкото по същото време миналата година. Тези нови жители ще имат право на глас на местните избори сега, защото са спазили 6-месечния срок за уседналост.

Рекордьор е Невестино. Тази година там са се регистрирали 48 жители, а през 2022 г. – само един. И друг пример - в община Ново село новодомците в първите четири месеца миналата година са били едва 10-има, докато от януари до края на април тази година интересът е нараснал и новите в общината са.

В Невестино не за първи път имат новодомци преди местни избори, но най-често никога не успяват да се запознаят с тях.

„Мисля, че хората се регистрират само за да гласуват. Така е не само в тази община, а и в Кюстендилска община. Ние сме от хората, които години назад сме се занимавали с избори и знаем как се случват нещата“, казва Румяна Джонева.

Преди изборите: 102 души регистрирани на един адрес в Приморско, в съседен имот - 55

„Явно има регистрации само да гласуват, как се казва - настоящ адрес, да имат уседналост“, смята Стефан Кюстендилски.

Смяната на регистрацията по настоящ адрес изисква да се предостави нотариален акт на имота или договор за наем пред общинските власти.

„Като видим, че някъде уж живеят хора, а ги няма, ние като граждани сме длъжни да информираме властите, иначе ставаме съучастници. Хубаво е като имаме съмнения, да подадем сигнал“, заяви Стоил Цицелков, член на гражданския съвет към ЦИК.

Сигналите за нарушения се подават в МВР. А правозащитници напомнят, че все пак не е незаконно да си смениш адреса 6 месеца преди изборите.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1572 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Lissa

2023.10.02 | 01:57

4
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw
HUILO

2023.10.01 | 21:58

3
Малка равносметка на "тридневната" 19-месечна спецоперация в Украйна: Досега демилитаризирани поне 100 000 души башибозук (в най-добрия вариант за Русия, включително 6 потвърдени от Русия генерала (без аналог във военната история), смазан и унизен черноморски флот (включително ликвидиране на командира му + потапяне на флагмана Москва), видеоплатформи препълнени с кадри с хиляди единици горяща руска бронетанкова техника, унизени пред целия свят "безаналогови" ВВС, които Украйна не допуска да играят почти никаква роля в спецоперацията, унизена пред целия свят безаналогова ПВО, която украинците преодоляват както си искат и НАЙ-ВАЖНОТО - неизпълнение на нито една от поставените цели на "тридневната" спецоперация: демилитаризация и денацификация на Украйна (по-милитаризирана и националистична Украйна не е имало никога) + изтегляне на НАТО до границите от 1990 - вместо това НАТО се разшири и почти целия западен фланг на Русия вече граничи с НАТО.

2023.10.01 | 20:26

2
Разпродажба!!! Компактен и мощен преносим нагревател с керамично отопление, свързва се директно към контакт в стената, много икономичен и безшумен, има таймер и дистанционно! Промоционална цена: 79 BGN.----> mub.me/handy
Емѝ...

2023.10.01 | 20:25

1
Анала ми е пълен с циганска сперма догоре:) Слава Украини ✌

Добави коментар

Водещи новини