БСП: Законопроектите на ГЕРБ в сектор "Сигурност" не са консенсусни

  • 12 март 2015 17:19

  • 1314
  • 2
БСП: Законопроектите на ГЕРБ в сектор "Сигурност" не са консенсусни
©

Според РБ и ПФ законопроектите в сектор "Сигурност", внесени от ГЕРБ, могат да бъдат подкрепени на първо четене, от БСП обаче смятат, че те не са консенсусни и е трябвало да има контактна група, която да обсъди законодателството, преди да бъде внесено  в парламента.

Секторът "Сигурност" има необходимост от регламентация, ние подкрепяме внасянето на законопроектите от ГЕРБ. Това каза пред  журналисти в парламента Атанас Атанасов от Реформаторския блок.

Това е много дълго отлаган проблем, 25 години има няколко специални служби в страната, които работят без законова  регламентация, ние от РБ системно сме настоявали за регламентация на НСО, НРС и службата "Военна информация" към МО, коментира Атанасов. Той напомни, че реформаторите още в самото начало на работа на този парламент са внесли законопроект за  създаване на Държавна агенция за разузнаване. Атанасов обясни, че техният законопроект не е в противоречие с предложенията на ГЕРБ. Между първо и второ четене ще направим консултации за начина, по който трябва да се управлява разузнаването по принцип, посочи депутатът. Според него между ГЕРБ и РБ няма противоречия в тази сфера. Пакетът с тези законопроекти беше внесен още в 41-то НС от ГЕРБ, бяха приети някои от тези закони на първо четене, коментира още Атанасов.

Трябва да се запознаем със законопроектите, вероятно ще ги подкрепим, но може да има и промени между първо и второ четене,  коментира пред журналисти председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16. Той отбеляза, че това са законопроекти от 41-то НС. Според Симеонов трябва да бъде ограничен кръгът от лица, които да се охраняват от НСО. Редно е да има закон за НСО, защото досега то беше държава в държавата, никой не знаеше с какви пари се разпорежда, по какви правила се разпределят тези  средства, какъв е съставът, какви промени се правят, коментира политикът. Според него НСО е затворена кутия.

Атанас Мерджанов /"БСП лява България"/ посочи, че ако управляващите са искали да се постъпи сериозно и да се обсъдят всички детайлите и аспектите на Националната сигурност, е било редно в Народното събрание да се създаде контактна група, която да направи преглед на четирите закона и тези, по които имаше пълен консенсус - Законът за Държавна агенция разузнаване и  Законът за военна информация, да бъдат приети. След това може да се предприемат действия по основното преработване на Закона за  Националната служба за охрана и особено на рамковия закон за сектора, поясни Мерджанов, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1314 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Умник Гюро

2015.03.14 | 08:02

2
Комунистически престъпник и национален предател. Долен съветски агент.
Статиктик

2015.03.14 | 08:02

1
Не са консенсусни, казваш. Това е за разлика от вашите закони за МВР и ДАНС. Те бяха напълно консенсусни и избирането на Пеевски в Данс и Лазаров в МВР предизвика всенародно одобрение и никакви протести. Ей момчета, в едно сте просто перфектни: НАХАЛСТВОТО ви е съвършено. Нямате равни. Затова ви заплюхме и сте се запътили към бляскавите успехи на СДС. Вероатно е да ви видим редом с тях - на боклука. Там ви е мястото - убийци на Майка България!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини