Атанас Атанасов

Атанас Атанасов

Атанас Петров Атанасов е роден на 17 май 1959 година в с. Батин, България.

О. з. ген. Атанас Петров Атанасов е български юрист, директор на Национална служба Сигурност в Правителството на Иван Костов. От юли 2005 до юни 2009 е депутат в 40 Народно събрание от партия Демократи за силна България (ДСБ).

На 10 декември 1999 година предоставя на министър-председателя Иван Костов списък с 226 имена от доклад за корупция. Впоследствие са уволнени десет министри, сред които Богомил Бонев (министър на вътрешните работи), Марио Тагарински и Александър Божков.

На 5 ноември 2001 година доклада на Атанасов е цитиран в телевизионен предизборен дебат от кандидата за президент Петър Стоянов, което, според някои анализатори, става причина мнозина да оттеглят гласовете си в подкрепа на Петър Стоянов, както и загубата му на изборите. След смяната на Стоянов с Георги Първанов, Атанас Атанасов напуска Национална служба Сигурност и се отдава на обществена дейност. Става член на клуб "Диалог", на базата на който през 2004 Иван Костов изгражда партията си Демократи за силна България. През 2005 Атанас Атанасов става депутат от ДСБ, а на следващата година е избран за председател на софийската организация на партията. На последните парламентарни избори Атанас Атанасов не се представя убедително отпада от състава на Народното Събраниие.

Член на ръководството на Информационно обслужване АД от септември 2009 до август 2010, когато е освободен от Симеон Дянков.

През 2010 е преизбран за председател на софийското ДСБ, като посочва за членове на своя екип заместник-кмета на София Христо Ангеличин, певецът Стоян Михалев и кмета на столичния район Лозенец Прошко Прошков.

През 2017 е избран за лидер на ДСБ.

Атанасов е семеен, владее английски и руски език.

Новини

още

Видеа

още

Галерии

още

Водещи

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?