Парламентът ще контролира разходите на спецслужбите при секретни операции (видео)

  • 12 март 2015 15:06

  • 1693
  • 1
Парламентът ще контролира разходите на спецслужбите при секретни операции (видео)
© Булфото

Да бъде упражняван парламентарен контрол върху дейността на службите за сигурност по отношение на разходите им за определени, секретни операции, мисии и задачи, предвижда пакет от закони, внесен вчера от депутати на ГЕРБ и АБВ в Народното събрание.

Той е подкрепен принципно от Реформаторския блок и от Патриотичния фронт, ще се търси и по-широк политически консенсус, уточни на брифинг в кулоарите на парламента Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа, председател на групата на ГЕРБ.

Той разясни, че контролът от НС ще спре евентуална злоупотреба с пари и ще се упражнява от комисия, което ще стане чрез  съответните промени в правилника на парламента.

Цветанов отбеляза, че предложенията не бива да се разглеждат само като такива на ГЕРБ, защото пакетът е обсъден още през  2012 г. на КСНС. Тогава се е родила и идеята за устройствен закон за спецслужбите, за да се подобри координацията и контролът върху тях. При изготвянето на пакета ГЕРБ, по думите на Цветанов, са взели предвид предложенията, направени през 20-годишния преход.

Той подчерта, че всяка спецслужба запазва своята самостоятелност и за нея ще има отделен закон.

Не се предвиждало сливане между цивилното и военното разузнаване - НРС и "Военна информация", както настояват от  Реформаторския блок. Цветанов смята, че противоречието може и ще бъде разрешено при дискусиите в отделните комисии.

НРС ще премине на подчинение на изпълнителната власт, както е договорено още през 2012 г. на заседанието на КСНС, добави  Цветанов.

В пакета се запазвала балансиращата роля на президента като с негов указ и по предложение на Министерския съвет ще бъдат  назначавани ръководителите на тези служби. Така щяло да има гаранции и срещу политически залитания.

Със закона за устройството на службите се предвижда в консултативния съвет да участват всички министри, ръководители  на службите с пряко отношение към националната сигурност, обясни бившият вътрешен министър. Давала се възможност и на  представители на държавния глава да участват в него, а по особено важни въпроси да се включва и самият президент.

В закона за НСО ще бъдат определени лицата, за които ще се осигурява охрана. Разглеждала се възможност български мисии в чужбина също да бъдат пазени от НСО. На въпрос как гледа на възможността служебният вътрешен министър Йордан Бакалов да оглави "Военна информация" Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа не изключи назначението на политик за ръководител на секретна служба да породи напрежение, предаде БТА.

По-добре, според него, е начело да бъде доказан професионалист от системата. Все пак решението е на изпълнителната власт, подчерта той.

Във връзка с твърдения за предварителна договорка съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев да оглави временната  комисия за КТБ, от която впоследствие ГЕРБ са се отказали, предлагайки съпартийката си Десислава Атанасова начело, Цветанов заяви, че решенията в ПГ на ГЕРБ се дискутират.  Становището беше Атанасова да бъде предложена за председател и не бива да се търси някакво напрежение и противопоставяне по дискусионни теми между коалиционните партньори, смята председателят на депутатите на ГЕРБ.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1693 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.03.12 | 16:02

1
to dali moderator , dali ministyr , dali katadzij , wse bokluk opijnjwa] se ot wrati`kata s wlast

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини