НС прие внесения от Цветан Цветанов Законопроект за Държавна агенция "Разузнаване"

  • 20 май 2015 14:25

  • 1116
  • 2
НС прие внесения от Цветан Цветанов Законопроект за Държавна агенция "Разузнаване"
© Булфото

Парламентът прие на първо четене Законопроект за Държавна агенция "Разузнаване", внесен от Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа и група народни представители. Народните представители отхвърлиха Законопроект за Държавна агенция за разузнаване, внесен от депутати от Реформаторския блок /РБ/.

Законопроектът, внесен от Цветанов, събра 122 гласа, четирима депутати бяха против и петима се въздържаха. За проекта на реформаторите гласуваха 14 души, 35 бяха против, а 72 се въздържаха. Представяйки законопроекта, Цветанов посочи, че той регламентира институционалното място на Държавна агенция "Разузнаване" в системата на изпълнителната власт. Тя ще е подчинена Министерския съвет, на нея няма да се поставят задачи от вътрешнополитически характер, добави той.

Определя се начинът на предоставянето на информация на други държавни органи, организации и лица. Спазен е утвърдилият се в нашата страна принцип, че на председателя на Народното събрание, на президента и на министър-председателя се предоставя еднаква по обем и съдържание информация, каза Цветанов. Той допълни, че е регламентирано сътрудничеството с разузнавателни органи на други държави и структури в НАТО и ЕС. Агенцията ще се ръководи от председател, който се назначава с указ на президента по предложение на Министерския съвет за срок пет години. Въвежда се нова фигура за българското разузнаване - инспекторът.

Предлага се той да бъде на пряко подчинение на председателя, но да се назначава от министър-председателя и да има възможност да докладва на него в случай на разпореждане от председателя на конкретна проверка да бъде спряна или да не бъде започната.

Цветанов отбеляза, че се запазва самостоятелността на цивилното разузнаване и на Военна информация като отделни звена в системата за сигурност. В законопроекта си от РБ предлагат да се обединят цивилното и военното разузнаване. Атанас Мерджанов /"БСП лява България"/ посочи, че те ще подкрепят проекта за Закон за Държавна агенция "Разузнаване", предложен от Цветанов и група депутати. Този проект предлага реални и действащи предложения за промяна - девоенизация, подчиненост на правителството. Мерджанов допълни, че не приемат президентът да поставя задачи на агенцията. Според социалиста се надхвърля конституционната функция на президента и се нарушава балансът между властите.

Айхан Етем посочи, че ДПС ще подкрепи предложения пакет от законопроекти на Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа за сектора "Сигурност", защото това е начинът, по който най-накрая в нашата страна ще се регламентират функционалните взаимоотношения на службите. Патриотичният фронт и БДЦ също застанаха зад законопроекта за Държавна агенция "Разузнаване", предложен от Цветанов, защото с приемането на тези закони системата ще получи своята законодателна регулация. Илиан Тодоров /"Атака"/ посочи, че новата агенция "Разузнаване" ще е "мъртво родена". Той повдигна въпроса, че това ще е трета агенция, която ще има право да ползва специални разузнавателни средства на територията на страната след ДАТО и ДАНС. Проблем според него е, че не се спазва конкурсното начало при назначаването на служители в агенцията. Тодоров заяви, че "Атака" не подкрепя предложения от Цветанов и група народни представители законопроект.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1116 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
волена ЯЛОВАТА МАСТИЯ НА ДОГАН

2015.05.20 | 22:57

2
БРАВО
IALOVATA KURVA BOIKO YROSPIATA E YBIEC !!

2015.05.20 | 22:57

1
BOIKO KURVATA E NEZABAVNO ZA ZATVORA

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини