Първанов: Не виждам политиката на правителството

  • 01 септември 2011 08:19

  • 2771
  • 17
Първанов: Не виждам политиката на правителството
© Булфото

Успехите, разочарованията и грешките си е описал в книгата си от първо лице президентът Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в. "Става дума за административна хроника, за документи, които съм приел или не. Не виждам политиката и сентенцията на това, което е прави правителството и най-важното - резултатите. Да вземем енергийната политика, не виждам логиката в нея", каза Първанов в сутрешния блок на BTV.

"С това ще ги похваля... Фактът, че се строят магистрали, може само да бъде приветстван. Не мога да кажа същото обаче за социалната политика, пенсиите не са мръднали от две години. Излиза, че пенсионерите са тези, които плащат социалната цена на борбата срещу кризата", заяви Първанов за политиката на ГЕРБ.

"Да строиш магистрали, пътища е добре, но защо не се строят "електронни" магистрали. Никакво развитие в технологиите", изкритикува отново правителството Първанов.

Той даде още една похвала за ГЕРБ - спортната зала в София. "Здравната политика за сметка на това е пълен провал. А това все пак е бъдещето на нацията. Има нужда от радикална реформа в здравеопазването. Преди години казах, че здравеопазването е шок и ужас, сега казвам, че е шок и ужас на квадрат", каза президентът.

"Никога от мен не сте чули и няма и да чуете искане за нечия оставка. Кадровите промени са работа на министър-председателя. Аз съм песимист, все ми се струва, че най-трудният въпрос, който ще ми зададат, все още предстои. Най - често задаваният ми въпрос напоследък е какво ще правя след четири месеца", поясни Първанов.

Президентът заяви, че е имал много трудни срещи и уточни, че наистина е трудно, когато в рамките на 30 минути трябва да се убеди някой в нещо. Като пример за трудни срещи, той даде тази с лидера на Либия Муамар КадафиМуамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 г., според версия е роден на  7 юни 1942 г. Държавен глава на Либия.

Първанов разказа за срещата си с него покрай медицинските ни сестри. Кадафи питал с укор защо са изоставили комунизма, каква е съдбата на Тодор Живков. Поканил го е да види заразените деца в Бенгази. "Имаше психологически повратен ефект след тази среща. Постигнахме международна солидарност за помощ на децата, заразени със СПИН", каза Първнов. Той разказа, че виден британски разузнавач, чието име не може да спомене, е помогнал много за спасяването на сестрите ни. Негова е основната заслуга за позитивния изход от ситуацията.

"Оценявам много позитивно и това, което направи президента Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в и съпругата му Сесилия. И въпреки това европейските и световни лидери продължават да имат двойнствено отношение към диктаторите", каза Първанов.

Във връзка със срещата му с Джордж Буш, Президентът разказа, че 2005 година е имало една много приятелска среща в Белия дом. Тогава американският президент е заявил, че България е лидер на Балканите. Първанов разказа как през 2007 година при посещението на Буш те са си говорили на малки имена.

"Фукането не е най-добрият съветник на един държавник в политиката", каза още Първанов. Той сподели, че винаги е бил относително предпазлив в чувството си за хумор, защото медиите не винаги го използват по правилния начин.

"Станах президент, спечелих, защото се отказах да участвам в компроматната борба на Петър Стоянов и Богомил Бонев", заяви Първанов. По думите му синята дънкова риза, която носел на плакатите в предизборната кампания, която според психолози обърнала избирателния вот, била на сина му.

"По времето на президенстването ми ние възобновихме взаимоотношенията си с Русия, а за отношението ми в Путин, мога да кажа, че те са делови и основани на доверие. Това е ключовата дума", каза Първанов за отношенията си с Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975.

"Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска е модерният ляв в българската политика. Калфин е посочен от около 110 общински организации на Българската социалистическа партия, много повече от останалите организации. Той е изборът на левицата във всяко отношение. В определени среди в БСП имаше ръмжене в началото, но Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска е модерният ляв в българската политика. Винаги е бил носител на модерната визия за лявото и не случайно седи така добре в Европа. Да припомня - как се преборихме еврото да бъде изписвано на кирилица, помня как Ивайло се пребори за това" каза Първанов.

На въпрос за евентуална кандидатура на Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното за президент и възможностите му спрямо Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска, Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в каза, че "ако има истински реален президентски дебат, шансовете са на страната на Калфин, но не подценявам и останалите участници - и г-жа Кунева, и г-н Христов са подготвени политици, доказани. Очаквам интересна кампания", добави Първанов.

"Не бих искал да участвам и да имам право на трети мандат, два мандата са предостатъчно, много изхабява една такава институция", каза Първанов.

"Има не малко случаи, в които съм оценявал позитивно личните качества на г-н Борисов, неговата воля, неговата способност да взема бързо едно или друго решение, нещо, което го отличава от предишните. Но ключовата характеристика за един управленец е компетентността, знанието, изчитайки всичко, да вземеш правилното решение. Виждам, че това е доминиращата характеристика, контактувайки с европейските лидери", заяви Първанов.

"Не се наемам да давам такава оценка", каза Първанов на въпрос кой е по-компетентен Борисов или Станишев. "Във всеки случай Станишев четеше много, той израсна в рамките на мандата, но това, което има Борисов, го нямаше Станишев – способността да се вземе мигновеното решение. Затова се губеше темпо, губеше се динамика и част от нещата не бяха решени по време на Тройната коалиция. Тройната коалиция е продукт не на един или друг политик, а резултат от вота. Друга конфитурация не беше възможна", каза Първанов.

"Двойна коалиция само с НДСВ криеше много подводни камъни, коалиция с ДПС - също. Аз работих дори за четворна коалиция, но не се реализира. Тройната коалиция постигна своята цел, вкара България в ЕС. Има нещо, в което Борисов е прав, той казва, че Тройната коалиция е трябвало след като влезем в ЕС, да прекрати своето съществуване. Това е нещо, което съм предлагал на ръководството на Тройната коалиция. Коментирал съм го на достатъчно високо ниво, мисля, че това щеше да е силният печеливш ход за самата коалиция, когато сте на гребена на вълната. Тогава ГЕРБ щеше да има резултат далеч от този, с който разполага сега", каза Първанов.

"Няма да участвам в парламентарна листа, депутат няма да ставам. Кой ще бъде лидерът на БСП в перспектива това не го решава нито Първанов, нито Станишев, това се решава от партията. За добро или лошо това е най-демократичната партия, въпреки процедурите. Кампанията на БСП закъсня много, защото беше възприета ужасно тежка процедура по номинацията, накрая се стигна до онова, което всички очакваха" каза президентът Първанов.

"Като лидер на БСП съм постигнал възможно най-доброто, поех партията не от нула, а от минус в 1997 г. Партията създаде една коалиция, беше укрепена организационно. Нова левица проправи пътя към Социнтерна, Коалиция за България спечели изборите. този актив вероятно се оценява от БСП. Аз мога да помагам и от последния ред", каза той.

По думите му триста партии в България са прекалено много. "Искам да работя за друга коалиционна култура. Не коалиция на последния етап, по-добре коалицията да е ясна преди това. Нека започнат да се създават кабинети в сянка. Нека кандидатът за министър на икономиката и енергетиката да се докаже в пряк сблъсък с действащия министър", заяви Първанов.

"Предлагал съм след влизането на България в ЕС да се проведат нови избори и Тройната коалиция да поиска нов вот. Това предложение беше отминато тихомълком, така и не беше предмет на сериозен дебат", каза президентът.

На въпрос за коментар на оневиняването на Ахмед Доган за хонорара за „Цанков камък” от един милион, Първанов отказа: „Нямаме право да спорим с решенията на съда”. Не сте чули от мен и няма да чуете оспорване на решението на съда. Не познавам казуса и не мога да се произнеса по темата. В медиите се коментират много неща, за да очаквате всички да ги коментирам – каза той. Избягвам да персонифицирам разговори, каза Първанов.

Ахмед ДоганАхмед Доган Ахмед Демир Доган  е роден на 29 март 1954 година в с. Пчеларово, Добрич, но изкарва голяма част от има своето важно място в историята на българския преход, има своите противоречия, сигурно и своите негативни страни. Но ДПС с Ахмед ДоганАхмед Доган Ахмед Демир Доган  е роден на 29 март 1954 година в с. Пчеларово, Добрич, но изкарва голяма част от беше един от стабилизиращите фактори. Представете си друг вариант, представете си радикално ръководство на ДПС – какво би се получило. Една оценка може би историята ще я даде най-добре на ДПС – може би трябва да е балансирана, каза Първанов.

Последвайте канала на

2771 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар
Златко Ангелов

2011.09.05 | 20:55

13
Като чета някои как фанатично възхваляват любимите си партии, други яростно ги нападат, стигам до извода, че народа страда от „СИНДРОМ НА ПОВРЕДЕНИЯ УМ“. Не вземе ли народа единен да застави управниците вмененото им задължение ИНТЕРЕСА НА НАРОДА, България е загубена!

2011.09.05 | 20:56

17
златко, ПИЛЕ ШАРЕНО, КАТ СИ ЕЛ.ТЕХНИК - "САМО", ТАЯ ДИАГНОЗА "СИНДРОМ НА ПОВРЕДЕНИЯ УМ" МАЙ ТИ Е "ЛИЧНО" ЗАБОЛЯВАНЕ И НА НАРОДА НЕ Я ПРИКАЧАЙ, А СИ ПИЙ ИЛАЧИТЕ И С ТАКЪВ УМ, НЕ НИ ДАВАЙ АКЪЛ!!!
БЪЛГАРИН

2011.09.05 | 20:55

16
Колко са жалки другарите- хомонисти ! Колко безпомощно се гърчат с кухите им расъждения и оценки ! другари вие СТЕ М-И-Н-А-Л-О ! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !

2011.09.05 | 20:55

15
"Не познавам казуса и не мога да се произнеса по темата. В медиите се коментират много неща, за да очаквате всички да ги коментирам – каза той." - ТЕ ТОВА Е ДЕБЕЛООЧИЕ И БЕЗХАБЕРНОСТ КЪМ ДЪРЖАВАТА. В ПРАВ ТЕКСТ ЗАЯВЯВА, ЧЕ ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ Е ИЗЛИШНА, ЩОМ НЕ ПОЗНАВА КАЗУС - КОРУПЦИЯ И НЕ ПРЕДПРИЕМА ДЕЙСТВИЯ ПО НЕГОВОТО ЛИКВИДИРАНЕ..... А ПЪК СЛУЧАЙНО ДА НЕ ПОЛУЧИЛ УРОЦИ ОТ ДОГАН ПО "МЕЛИОРАЦИИ", "ЕНЕРГЕТИКА"???
Алекс2

2011.09.05 | 20:55

14
Гоце и Кадафито да се хванат за ръка и на историческото бунище...
NEM

2011.09.05 | 20:54

12
Той Първанов ще види нещо , Не съм го виждал и чувал от година ... Наближават избори и той почна да пуска да коментари ... Време му е да си ходи !!!
Златко Ангелов

2011.09.05 | 20:54

11
ВОТА НА НАРОДА ЗА ЛИЧНА ИЗГОДА !
владо

2011.09.05 | 20:54

9
Е тоя е такъв лицемер ,че повече няма на къде!Интересно защо 4 год. при неговото недоносче тройната коалиция не видя проблеми,като крадене на еврофондове например/ може би щот крадяха неговите спонсори/;не видя заменките /което си е чиста кражба за определени персони/; не видя проблемите в здравеопазването тогава/ кат че ли тогава всичко е било наред/ и т. н. и т. н.Въпросната спортна зала я говореха от началото на мандата на тройтната коалиция и до края един камък не туриха един връз друг / щот не можеха да се разберат за комисионните/,а при Герб стана за 2 год.Тогава не забеляза как Масларова "даде" за ремонта на 1 сграда в Ст. Загора 45 млн. лева при изчислено бруто строителства на нова такава 5,5 млн.лева и т.н. Изведнъж много взе да вижда агента - бракониер Гоце- значи когато крадат мойте и за мен може- мълчим си ;но когато вече не сме на власт - критикуваме?!Тоя филм сме го гледали вече - 50 г. комунизъм беше същото,но под друга форма, а комунисчетата името си смениха ,но нрава -НЕЕЕ! ИМА КОМУНИСТ - ИМА ПРОБЛЕМ! НЯМА КОМУНИСТ - НЯМА ПРОБЛЕМ!

2011.09.05 | 20:54

10
Драги "умнико", хубаво тройната коалиция не бяха светци, това никой не го отрича. Но заплатите растяха ли (не само в държавния, но и в частния сектор)? Растяха. Пенсиите растяха ли? Растяха. Безработицата ниска ли беше? Ниска беше. Бизнеса развиваше ли се? Развиваше се. Магистрали строяха ли се? Строяха се - 170км. срещу сегашните 20. А сегашният некадърен пожарникар какво става? Искаш да кажеш, че те не крадат ли? Я пак си помисли? А си помисли и дали заплатите и пенсиите растат? Бизнеса развива ли се или фалира? Безработицата не могат да я смъкнат под 10% вече две години. Спрете да РЕВЕТЕ колко зле беше при тройната коалиция. А да кажете, че сега сме били много добре си е направо грях за душите ви. Освен ако не сте платени клакьори, тогава мога да ви оправдая - все пак безработица е, няма доходи, все отнякъде трябва да докарате някой лев...
wtf

2011.09.05 | 20:54

8
"Станах президент, спечелих, защото се отказах да участвам в компроматната борба... " Сигурно! Спечели заради автобусите с турци! Гоце ага, срам нямаш!

2011.09.05 | 20:54

7
Абе тоя плъх досега се кри и изведнъж по избори ХОП пак на КОКАЛА.
Георгиев

2011.09.05 | 20:53

6
П.П. а да не говорим за откровените лъжи, които си изписал - за увеличението на заплати и пенсии (които се индексираха ВСЯКА година, а последната година два пъти, все пак избори идваха); за построените км. магистрали; и....; и.... Просто няма смисъл да продължавам. А и да не почваме темата тези магистрали с какви пари бяха построени тогава, сега с какви се строят, и най-вече - кога бяха създадени и одобрени проектите за вече сега направените магистрали. Дали са на Бойко?

2011.09.05 | 20:53

5
Георгиев - икономиста стига популизъм, виж се какво пишеш : ----------------------- "П.П. а да не говорим за откровените лъжи, които си изписал - за увеличението на заплати и пенсии (които се индексираха ВСЯКА година, а последната година два пъти, все пак избори идваха);--------- УВЕЛИЧЕНИЕ НА З.П. .... КОИТО СЕ ИНДЕКСИРАХА "ВСЯКА" ГОДИНА - КОГА СТЕ ИНДЕКСИРАЛИ НАД ПРОЦЕНТА НА ИНФЛАЦИЯ, ЗА ДА ИМА РЕАЛНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА З.П. ? НИКОГА. ЗНАЧИ ИМАШЕ РЕАЛНО НАМАЛЕНИЕ. ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА ЗА ВТОРОТО ИНДЕКСИРАНЕ, КОЕТО СИ ГО ИМАТЕ ЗА ХИТЪР ХОД, СЪМ ПИСАЛ КОЙ ГО ПЛАТИ - ГЕРБ. .... ПРЕДИ КРИЗА, БЛАГОДАРЕНИЕ НА ДОСТЪПНИТЕ ЗАЕМИ СТРОИТЕЛСТВОТО, ТРАНСПОРТА, НЯКОИ УСЛУГИ И ТЪРГОВИИ СИ УВЕЛИЧАВАТ ОБЕМА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ФАКТА, ЧЕ МОГАТ ДА НАЕМАТ НЕОБРАЗОВАНА РАБОТНА СИЛА, НО С ЦЕНАТА НА ПО СКЪП И ПО НЕКАЧЕСТВЕН ПРОДУКТ, ПРОИЗВЕДЕН ЗА ПО ДЪЛГО ВРЕМЕ, КОЕТО ПОСТЕПЕННО ПАРАЛИЗИРА И УБИВА ТЪРСЕНЕТО. ТОВА НЕ Е РАЗВИТИЕ НА БИЗНЕСА, А ЛАКОМИЯ, ВПОСЛЕДСТВИЕ ПЛАТЕНА С НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ И ФАЛИТ, КАКТО И СТАНА. ......ТАКА ЧЕ КАКЪВ БИЗНЕС СТЕ РАЗВИЛИ??? АКО ЗНАЕШ ПИШИ !!!.... НА ДУМИ СТЕ МНОГО СИЛНИ, ХИЧ ВИ НЯМА В ДЕЛАТА, ДАЖЕ И В СЪДЕБНИТЕ, КЪДЕТО ТРЯБВА ДА СТЕ ЗАРАДИ КРАЖБИТЕ, САМО В ТОВА ВИ БИВА КОМУНИСТИТЕ !!!

2011.09.05 | 20:52

4
Георгиев - икономиста стига популизъм, виж се какво пишеш : ----------------------- "П.П. а да не говорим за откровените лъжи, които си изписал - за увеличението на заплати и пенсии (които се индексираха ВСЯКА година, а последната година два пъти, все пак избори идваха);--------- УВЕЛИЧЕНИЕ НА З.П. .... КОИТО СЕ ИНДЕКСИРАХА "ВСЯКА" ГОДИНА - КОГА СТЕ ИНДЕКСИРАЛИ НАД ПРОЦЕНТА НА ИНФЛАЦИЯ, ЗА ДА ИМА РЕАЛНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА З.П. ? НИКОГА. ЗНАЧИ ИМАШЕ РЕАЛНО НАМАЛЕНИЕ. ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА ЗА ВТОРОТО ИНДЕКСИРАНЕ, КОЕТО СИ ГО ИМАТЕ ЗА ХИТЪР ХОД, СЪМ ПИСАЛ КОЙ ГО ПЛАТИ - ГЕРБ. .... ПРЕДИ КРИЗА, БЛАГОДАРЕНИЕ НА ДОСТЪПНИТЕ ЗАЕМИ СТРОИТЕЛСТВОТО, ТРАНСПОРТА, НЯКОИ УСЛУГИ И ТЪРГОВИИ СИ УВЕЛИЧАВАТ ОБЕМА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ФАКТА, ЧЕ МОГАТ ДА НАЕМАТ НЕОБРАЗОВАНА РАБОТНА СИЛА, НО С ЦЕНАТА НА ПО СКЪП И ПО НЕКАЧЕСТВЕН ПРОДУКТ, ПРОИЗВЕДЕН ЗА ПО ДЪЛГО ВРЕМЕ, КОЕТО ПОСТЕПЕННО ПАРАЛИЗИРА И УБИВА ТЪРСЕНЕТО. ТОВА НЕ Е РАЗВИТИЕ НА БИЗНЕСА, А ЛАКОМИЯ, ВПОСЛЕДСТВИЕ ПЛАТЕНА С НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ И ФАЛИТ, КАКТО И СТАНА. ......ТАКА ЧЕ КАКЪВ БИЗНЕС СТЕ РАЗВИЛИ??? АКО ЗНАЕШ ПИШИ !!!.... НА ДУМИ СТЕ МНОГО СИЛНИ, ХИЧ ВИ НЯМА В ДЕЛАТА, ДАЖЕ И В СЪДЕБНИТЕ, КЪДЕТО ТРЯБВА ДА СТЕ ЗАРАДИ КРАЖБИТЕ, САМО В ТОВА ВИ БИВА КОМУНИСТИТЕ !!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини