Социолог: Орешарски е зависим

  • 17 юни 2013 07:44

  • 3274
  • 2
Социолог: Орешарски е зависим
©

Докато няма оставка на кабинета, няма да се упокои народът. Това обяви в предаването "Денят започва" на БНТ социологът Цветозар Томов. Според него назначаването на Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на за шеф на ДАНС е голям гаф.

Нужни са спешни и мъжки мерки, за да се справи кабинетът със ситуацията. Знам, че правителството може да се справи. Наистина, това е политически гаф, но корените на проблема са много стари, заяви журналистът Петьо Блъсков.

Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 има потенциал, но правителството започна плахо, с решаване на дребни проблеми, а не се заслуша в исканията на хората, които излязоха на протести през февруари. Те изнемогват, тях не ги интересува които вертолети къде са летели. Наистина, трябва и с корупцията да се справят управляващите, но най-важни са проблемите на народа, смята журналистът.

Според Томов оставката на правителството е нормалното, цивилизовано действие. Това правителство няма как да оцелее. Този ход на Орешарски показа, че той е зависим човек. То няма как да е искал това, което предложи - Пеевски да оглави ДАНС. Действието му демонстрира, че той няма да може да работи правилно. По думите на социолога, трябва да има коалиция между двете първи сили в парламента, които хората са избрали - ГЕРБ и БСП.

Според политологът Даниел Смилов, има два изхода от настоящата ситуация. Единия са изборите. Това обаче е скъп вариант и може да доведе до същото положение, каквото имаме на лице. Това, което предлага Томов, е резонно. Трябва до следващите избори, които най-вероятно ще бъдат на пролет, да има договореност между първите две политически сили, подчерта той.

Мнозинството от БСП и ДПС не може да гарантира едно правителство, което не е под влияние на корпоративни интереси, подчертаха гостите.

По думите на Блъсков, управляващите са хора и допускат грешки. Сега си посипват главата с пепел и трябва да започнат да работят. Колко пъти вече си посипаха главата, попитаха от студиото.

Според журналиста, тази хипотеза за ГЕРБ и БСП на една маса не е много реалистична.

Трябва промяна в Конституцията, защото настоящата е правена през XX в. Ние досега работим според една социалистическа конституция и порокът е заложен в нея. Това е драмата и трагедията в политическата ни система, обяви Блъсков. Трябва настоящото управление да се вземе в ръце и държавата да види, че се работи по справяне с нейните проблеми. Доверието на това правителство се отне преди то да се роди, допълни той.

Това правителство няма как да си възвърне доверието без да си подаде оставката, защото се вижда, че не то управлява България, смята Томов. На въпрос кой я управлява, той отговори, че не знае.

Последвайте канала на

3274 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
реалист

2013.06.17 | 13:59

2
Няма да позволимпак да ни яха Тиквоча,Цецо,Фидоска-тяхното място е в затвора,при бай Ставри Магарето...

2013.06.17 | 13:59

1
Предпочиташ явно да си надупен пред Доган , Местан и да го духаш на гей Сергей ли?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини