Почина голям роден художник

  • 02 май 2024 18:00

  • 6691
  • 1
Почина голям роден художник
© Pixabay

Почина художникът Венцеслав Антонов (1942 - 2024 г.) - директор на Галерията за графично изкуство - Варна, и на Международното биенале на графиката - Варна. Българското изкуство изгуби един от безспорните авторитети в графиката, а варненската артистична общност - едно от най-ярките си лица. Творец на категоричния жест и изказ, Венци Антонов ще остане в сърцата ни със силата на своя дух и своите произведения.

Венцеслав Антонов посвети десетилетия от своя живот на графичното изкуство - като артист и като организатор на най-престижния в тази област форум в България. Един от инициаторите на Варненското биенале, Антонов беше негов директор от 1997 г. и в продължение на десетилетия отстояваше съществуването на този високопрофесионален форум.

Антонов ще бъде запомнен като четящ човек с интереси в областта на историята и литературата, религиите, интелектуалните и културни постижения на човечеството. Изкуството му притежава геометрична композиционна организация, характеризираща се с наслагване на свободни плоскости в дълбочина. В неговото творчество реалното пространство е заменено с условно, чисто художествено, лишено от натурност. Иконографията му достига то геометричен пластицизъм, в който линията е основно изразно средство и основен конструктивен елемент, съобщава БТА.

Отиде си актьорът Славчо Пеев

Венцеслав Антонов е роден на 6.04.1942 г. в град Бяла Слатина. През 1971 г. завършва специалност "Приложна графика" при проф. Александър Поплилов в Национална художествена академия – София, и се установява във Варна. Участва в общи национални изложби, в изложби на варненските художници и в представителни изложби на българското изкуство в чужбина. Представя изкуството си в международни биеналета на графичното изкуство в Любляна, Берлин, Сао Пауло, Баден Баден, Битоля и др. Работи в областта на графиката, живописта, плаката, оформлението на книгата и пространственото художествено оформление. Негово дело са монументални творби в курортите Златни пясъци и Слънчев ден, и в квартал Аспарухово.

Носител е на награда Варна в категорията “Изобразителни изкуства" през 2003 г., на Голямата награда “Варна" за цялостно творчество през 2017 г., отличен е с почетен плакет от Министерството на културата за постижения в изкуството и с Гран при на фондация "Остен“ за живопис през 2017 г.

Негови творби са притежание на художествени музеи и частни колекции в страната и чужбина, между които и Градската художествена галерия във Варна.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6691 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 06:45

1
❤️ Г­­о­р­­­е­­щ­и­ ­­м­­­о­м­и­­­ч­­­е­­т­­­а­ ­­­в­и­ ­­­о­ч­а­­­к­­в­­­а­­т ­-­­ X­­1­8­­.­­­F­­­U­N

Добави коментар

Водещи новини