Омбудсманът за условията в дома за хора с деменция в Пловдив: Нарушени са основни човешки права

22 януари 2020 08:45

Омбудсманът за условията в дома за хора с деменция в Пловдив: Нарушени са основни човешки права
© БНТ
387 1

Клипът, който беше разпространен от дома за хора с деменция в Пловдив, беше шокиращ. Хората в безпомощно състояние не се гледат в добри условия. Поздравявам прокуратурата в Пловдив за това, че ще направи цялостна проверка в Горско Косово. Това заяви в сутрешния блок на БНТ омбудсманът Диана Ковачева. 

"Лошите условия нарушават основните човешки права. Деменцията е много сериозно заболяване, а добрата грижа удължава живота на болните", каза още тя.

Омбудсманът: Директорът на дома в Пловдив сигурно е знаел за изтезанията

"Болните в дома в Горско Косово са нямали право на хигиена – имат само един душ за 60 души. Нямат право и на оплаквания – звънците им се откъртени. Радвам се, че близките им намериха кураж да подадат сигнал", разкри Ковачева.

"Служителите, които работят в тези домове за нископлатени, но това не значи, че болните нямат права. Деменцията ще се увеличава в Европа. Все повече хора ще се разболяват по-рано", допълни омбудсманът.

"В тези домове има проблем и с медицинската грижа. Домовете се намират на отдалечени места и до тях трудно стигат линейки", разкри Ковачева.

Диана Ковачева заяви, че за първи път невидимите хора с деменция са станали видими. 

Радина Лазарова
387 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
30 години едно и също....

2020.01.22 | 09:07

14475

щом тая комсомолка беше поставена от другата такава тихомълком - ще бъде същото нищоправещо плямпало и никога няма да направи нищо за нас....справка - мая + топлофикация=вл!!!

Добави коментар